Biopsie bij een onbekende tumor

Opslaan

Is er een uitzaaiing gevonden zonder dat duidelijk is waar de kanker vandaan komt? Dan krijg je een biopsie. Met de biopsie wil de arts onderzoeken om wat voor soort kankercellen het gaat.

Bij een biopsie haalt de arts wat stukjes weefsel weg uit de uitzaaiing. Dit kunnen 1 of meerdere stukjes zijn. Zo’n stukje heet een biopt.

Hoe gaat een biopsie?

De biopsie kan op verschillende manieren plaatsvinden:

  • met een dikke naald
  • via een klein sneetje
  • tijdens een (kijk)operatie

Dit hangt af van de plek waar de uitzaaiing zit. De arts zal dit met je bespreken.

Beeld bij de biopsie

Het kan handig zijn om tijdens de biopsie het lichaam van binnen zichtbaar te maken. Daarom gebeurt de biopsie soms samen met een echografie. Een enkele keer is een scan of endoscopie nodig. Op een beeldscherm ziet de arts zo precies wat hij of zij doet.

Verdoving bij de biopsie

Een biopsie kan pijnlijk zijn. Daarom krijg je meestal een verdoving of een narcose. Dit hangt af van de plaats van de biopsie en de methode. Soms is een korte opname in het ziekenhuis nodig.

Uitslag van de biopsie

Een patholoog onderzoekt het weggenomen weefsel onder de microscoop. Hij of zij bekijkt of er daadwerkelijk kankercellen in het biopt zitten. En of het om een primaire tumor of om een uitzaaiing gaat.

De patholoog onderzoekt ook wat voor een type kankercellen het zijn. Bijvoorbeeld een adenocarcinoom, of een plaveiselcelcarcinoom. Het type kankercel kan een aanwijzing geven wat voor soort kanker het is. Lees verder over type kankercellen.

De patholoog zoekt ook naar andere aanwijzingen voor de soort kanker. Zoals de soort eiwitten in de kankercellen, en welke veranderingen er in het DNA zijn. 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: april 2020

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.