Onderzoek en diagnose

Spanning en onzekerheid bij primaire tumor onbekend

Opslaan

Heb je een primaire tumor onbekend, dan kan het enige tijd duren voordat je alle noodzakelijke onderzoeken hebt gehad en de uitslagen hiervan bekend zijn. Bij de ene patiënt duurt dit een paar weken, bij de ander een aantal maanden. Op basis van de uitslagen stelt de arts een behandelplan voor.

Je zult ongetwijfeld veel vragen hebben over de aard van de ziekte, het mogelijke verloop daarvan en de behandelmogelijkheden. Tijdens de onderzoeksperiode zijn sommige vragen nog niet te beantwoorden. Dat kan spanning en onzekerheid met zich meebrengen, zowel bij jou als bij je naasten. Het kan helpen als je weet wat er bij de verschillende onderzoeken gaat gebeuren. Je kunt de medewerkers in het ziekenhuis gerust om uitleg vragen.

Bij een primaire tumor onbekend krijg je helaas vaak geen sluitende en volledig behandelbare diagnose. Dit is heel moeilijk te verwerken en je zult mogelijk extra psychosociale begeleiding kunnen gebruiken. Geef aan je behandelend arts aan als je behoefte hebt aan extra begeleiding.

Omgaan met onzekerheid bij kanker

In deze video vertelt Danny over hoe hij omgaat met onzekerheid bij kanker.

Omgaan met onzekerheid bij kanker

In deze video vertelt Sanne over hoe zij omgaat met onzekerheid bij kanker.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2014

Dit artikel is geschreven door kanker.nl, KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Heijden, Mevr. F. van der (ervaringsdeskundige), Dr. Wouw, Y. van de (medisch oncoloog)