Wat is…?

Symptomen bij plaveiselcelcarcinoom

Opslaan

Een plaveiselcelcarcinoom kan overal op uw lichaam voorkomen, maar voornamelijk op plaatsen die veel in de zon zijn geweest, zoals: 

  • hoofdhuid en nek
  • gezicht, oren, lippen
  • bovenkant handen en onderkant armen
  • benen

Een plaveiselcelcarcinoom aan de lippen begint meestal als een witte of lichter gekleurde plek. De plek wordt langzaam wat dikker en er komen schilfers op. De tumor ontwikkelt zich dan als een niet-genezende zweer, korst of wrat. Deze kan spontaan gaan bloeden.

Meestal begint een plaveiselcelcarcinoom als een bleekroze, ruw knobbeltje. Soms met een schilferig wit plekje in het midden. Het knobbeltje word langzaam groter en doet soms pijn. Een plaveiselcelcarcinoom kan er ook uitzien als een kleine wond die langzaam groter wordt.

Een plaveiselcelcarcinoom ziet er vaak anders uit dan een basaalcelcarcinoom. Het heeft niet de parelachtige glans en de verwijde bloedvaatjes van het basaalcelcarcinoom. Soms moet de arts een biopsie doen om te zien of u een basaalcel- of plaveiselcelcarcinoom heeft.

Plaveiselcelcarcinoom op lip

Plaveiselcelcarcinoom op lip
Plaveiselcelcarcinoom op de onderlip (foto: LUMC).

Plaveiselcelcarcinoom op het oor

Plaveiselcelcarcinoom op het oor
Plaveiselcelcarcinoom op het oor (foto: LUMC).

Symptomen bij actinische keratose

Actinische keratose lijkt een beetje op een wrat of een eczeemplekje. De kleur is meestal huidkleurig tot rood of bruin. Vaak ontstaan er meerdere plekjes, De plekjes kunnen enkele millimeters tot enkele centimeters groot zijn.  

Soms kunt u de plekjes beter voelen dan zien. De huid voelt wat ruw of rasperig aan en er ontstaan steeds harde schilfers. Soms ontstaat er een klein wondje, vooral als u eraan krabt. De hoornlaag zit namelijk vrij vast en laat zich niet als een korstje afkrabben. De plekjes kunnen gevoelig zijn.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2016

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Mr. dr. Haas, E.R.M. de (dermatoloog), Dr. Krekels, G. (dermatoloog)