Echo bij plaveiselcelcarcinoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Als je een plaveiselcelcarcinoom hebt, krijg je soms een echo. Bijvoorbeeld wanneer de arts voelt dat je lymfeklieren dikker zijn dan normaal. Een opgezette lymfeklier kan een uitzaaiing zijn van het plaveiselcelcarcinoom.

Met de echo kan de arts een uitzaaiing in de lymfeklier zien. Heb je een plaveiselcelcarcinoom op je hoofd, je gezicht of je hals? Dan krijg je meestal een echo waarbij de arts je hals- en speekselklieren kan bekijken.

Het plaveiselcelcarcinoom kan ook op een andere plek op je lichaam zitten. Je krijgt dan een echo van de lymfeklieren die in de buurt van die plek liggen.

Wat is een echografie?

Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien. 

Hoe gaat een echografie?

Een echografie is een eenvoudig onderzoek. Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoeksbank. De arts smeert gel op je huid. Hij of zij beweegt een klein apparaatje over je huid dat de geluidsgolven uitzendt. De arts kan de afbeeldingen op het beeldscherm vastleggen als foto’s. 

Echografie

Deze video legt uit hoe een echografie in zijn werk gaat.

Punctie tijdens de echo

Als de arts tijdens de echo een afwijking ziet in de lymfeklier, doet hij of zij meestal een punctie. Je krijgt hiervoor een lokale verdoving. Met een dunne naald zuigt de arts dan een beetje weefsel of vocht uit de lymfeklier. De patholoog onderzoekt het weefsel of vocht onder de microscoop en kijkt of er kankercellen in zitten.

Colofon

Met medewerking van:

logo HUKAs

De Huidkanker Stichting (HUKAs)

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Marcus Muche

Dr. Marcus Muche

Dermatoloog, Mohs Klinieken Hoorn

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die plaveiselcelcarcinoom hebben (gehad)

Logo NVDV

Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2022