Operatie bij plaveiselcelcarcinoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Een operatie (wegsnijden van het plekje) is de meest gebruikte behandeling bij plaveiselcelcarcinoom. De kans op genezing is groot.

Bij een plaveiselcelcarcinoom in het gezicht kan ook voor Mohs-chirurgie gekozen worden. Dit gebeurt in enkele gespecialiseerde centra.

Het plekje wordt weggesneden 

Het plekje huid wordt eerst verdoofd. Daarna snijdt de dermatoloog of chirurg het plaveiselcelcarcinoom weg. Hij snijdt ook altijd een extra randje huid mee. Daar kunnen immers nog kankercellen in zitten. Na de ingreep wordt de huid gehecht.

De weggesneden huid wordt onderzocht

Een patholoog onderzoekt onder de microscoop of er nog kanker in de snijrand zit. Vindt hij nog kankercellen, dan is een tweede operatie nodig. Hierbij snijdt de arts rond het wondje nog extra weefsel weg. 

De wond wordt gesloten

Na de operatie sluit de arts de wond. Het kan zijn dat de wond te groot is. Of dat er te weinig rek in de huid zit. Dan krijgt de arts de wondranden niet bij elkaar. Meestal schuift hij dan omliggende huid over de wond (plastiek). Soms haalt hij ergens anders een stukje huid weg en hecht dat stukje huid op de wond (transplantatie).

De arts zal de wond meestal pas sluiten met een plastiek of transplantatie als zeker is dat de tumor helemaal is verwijderd. Dus na onderzoek van het weefsel in het lab.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jorrit Terra

Dr. Jorrit Terra

Dermatoloog, Isala

Persoonlijke pagina

Dr. Klara Mosterd

Dermatoloog, Maastricht UMC+

Foto Marcus Muche

Dr. Marcus Muche

Dermatoloog, Mohs Klinieken Hoorn

Persoonlijke pagina

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen met plaveiselcelcarcinoom

Logo NVDV

Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2019