Uitzaaiingen van plasbuiskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Kanker kan uitzaaien. Dat betekent dat kwaadaardige cellen kunnen losraken van de tumor en in een ander deel van het lichaam terechtkomen. Een ander woord voor uitzaaiing is metastase.

Of en wanneer plasbuiskanker uitzaait, hangt af van hoe agressief de tumor is. En van hoelang het duurt voordat de tumor ontdekt is. 

Uitzaaiingen komen vaker voor als de tumor door de wand van plasbuis heen groeit. Er is dan meer contact met bloedvaten en lymfeklieren, waardoor de tumorcellen zich makkelijker kunnen verspreiden. 

Uitzaaiingen naar de lymfeklieren

Uitzaaiingen van plasbuiskanker komen meestal eerst terecht in de lymfeklieren van de liezen. Daarna kan de ziekte zich via de lymfevaten verspreiden naar andere delen van het lichaam. Als plasbuiskanker verder uitzaait is dat meestal naar de lymfeklieren in het bekken.

Lymfestelsel

Op verschillende plekken in het lichaam zitten groepen lymfeklieren. Ze vormen samen met de lymfebanen het lymfestelsel. Belangrijke groepen lymfeklieren zitten in de hals, langs de luchtpijp, in de oksels, bij de longen, in de buikholte, in het bekken en in de liezen.

Uitzaaiingen naar andere organen

Soms verspreiden de tumorcellen zich via het bloed. Plasbuiskanker zaait dan vaak uit naar de longen en botten. Dit is zeldzaam en gebeurt meestal pas in een laat stadium van de ziekte, meestal als er al lymfeklieruitzaaiingen zijn.

Vooruitzichten bij uitzaaiingen

Bij uitzaaiingen van plasbuiskanker in de lymfeklieren is de prognose minder goed dan bij plasbuiskanker zonder uitzaaiingen, maar een genezende behandeling is soms nog wel mogelijk. Bijvoorbeeld met een operatie, soms gevolgd door bestraling (of andersom). 

Bij uitzaaiingen in andere delen van het lichaam, zoals de lever of de longen, is de prognose niet goed. De ziekte is dan niet meer te genezen. Je kunt wel behandelingen krijgen om de ziekte te remmen of klachten te verminderen, zoals chemotherapie of bestraling.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Bas van Rhijn

Dr. Bas van Rhijn

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

Uroloog dr. Oscar R. Brouwer

Dr. Oscar R. Brouwer

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020