Symptomen bij peniskanker

Opslaan

Peniskanker begint vaak met een verandering van de huid of met een wondje dat niet geneest. Dat kan een rode plek, wrat, puistje of zweertje zijn dat niet weggaat. Meestal is dit op de eikel of onder de voorhuid. 

Dit zijn andere klachten die bij peniskanker kunnen horen:

  • Pijn in de zwellichamen van de penis 
  • Rode uitslag of korstjes onder de voorhuid of op de eikel
  • Steeds terugkerende ontsteking van de eikel
  • Afscheiding
  • Bloedverlies
  • Nare geur

Heb je last van 1 of meer deze klachten? Loop er niet mee door en ga op tijd naar de huisarts. Omdat de klachten in het begin meestal heel draaglijk zijn, doen mannen dit vaak niet op tijd. Ook schaamte speelt daarbij vaak een rol. 

Puistje op de penis of andere klachten? Laat ernaar kijken

Het is belangrijk om er op tijd bij te zijn. Peniskanker is goed te behandelen wanneer het niet is uitgezaaid. Maar wanneer peniskanker uitzaait, kan het een levensbedreigende ziekte zijn.

Niet alle plekjes op de penis zijn kwaadaardig. Er zijn ook goedaardige afwijkingen. De uroloog kan dit niet altijd zien bij het lichamelijk onderzoek. Daarom is soms een biopsie nodig. Is de afwijking kwaadaardig? Laat je dan verwijzen naar het landelijk expertisecentrum voor peniskanker.

Omdat peniskanker een zeldzame ziekte is, komen de meeste artsen het weinig tegen in hun dagelijkse praktijk. Hou daarom je lichaam goed in de gaten, en vraag bij twijfel om een verwijzing naar een uroloog die ervaring heeft in de behandeling van deze ziekte.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juni 2020

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.