Echografie bij peniskanker

Opslaan

Peniskanker verspreidt zich het eerst naar de lymfeklieren in de liezen. Daarom krijg je altijd een echo van de liezen. Is er op de echo een verdachte klier te zien? Dan neemt de arts altijd een biopt van deze lymfeklier. Een patholoog onderzoekt dan of er kankercellen in de lymfeklier zitten.

Zijn er op de echo geen uitzaaiingen te zien? Dat is goed nieuws, maar het geeft helaas geen 100% zekerheid dat er geen uitzaaiingen zijn. Op een echo zijn heel kleine uitzaaiingen namelijk niet goed te zien. Daarom krijg je soms nog extra onderzoek: de schildwachtklierprocedure.

Echografie

Deze video legt uit hoe een echografie in zijn werk gaat.

Wat is een echografie?

Echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam beoordelen en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.

Hoe gaat een echografie?

Een echografie is een eenvoudig onderzoek. Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoeksbank. De arts smeert gel op de huid. Hij of zij beweegt een klein apparaatje over de huid dat de geluidsgolven uitzendt. De arts kan de afbeeldingen op het beeldscherm vastleggen als foto’s.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2020

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Joris Hage, Dr. Oscar Brouwer, Ervaringsdeskundigen met peniskanker, Hielke-Martijn de Vries, MSc.