Behandeling van peniskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Wanneer je peniskanker hebt, krijg je meestal een operatie. Wat voor operatie je krijgt, hangt af van hoe groot en agressief de tumor is. De uroloog zal als het kan een operatie doen waarbij de penis zoveel mogelijk behouden blijft. 

Voor de uroloog is het belangrijk om te weten waar de tumor precies zit, hoever de tumor is doorgegroeid in de huid, en of er uitzaaiingen zijn. Welke behandeling je krijgt, hangt dus vooral af van het stadium van de ziekte.  

Verder is van belang:

  • hoeveel de kankercellen nog op normale cellen lijken
  • de soort tumor
  • je lichamelijke conditie

De behandeling van peniskanker kan invloed hebben op je vruchtbaarheid. Heb je een kinderwens? Bespreek dit dan voor je behandeling met de uroloog. Misschien kun je een behandeling krijgen waardoor je vruchtbaar blijft. 

Hieronder vind je een overzicht van de mogelijke behandelingen (per grootte van de tumor).

Behandeling voorstadia van peniskanker (PIN/PeIN):

Operatie kleine penistumoren (T1, T2):

Operatie grotere tumoren: (T1-T4)

Lymfeklieroperatie

Tijdens de penisoperatie kan de uroloog ook een schildwachtklierprocedure doen. De uroloog haalt dan de lymfeklieren weg waar als eerste uitzaaiingen in terecht kunnen komen. 

Als er uitzaaiingen in de schildwachtklier zitten, is de kans groot dat er meer uitzaaiingen zijn. Vaak krijg je dan nog een tweede operatie waarbij de uroloog meer lymfeklieren weghaalt.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen bij peniskanker (trials) 

Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van behandelingen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial. Bekijk de trials voor peniskanker. 

Behandeling van teruggekeerde peniskanker

Na de behandeling van peniskanker bestaat er een kans dat de ziekte terugkomt. Als dit gebeurt, is dat meestal in de eerste 2 jaar. 

Daarom is het belangrijk om vooral de eerste 2 jaar regelmatig op controle te komen. Is de tumor teruggekomen op dezelfde plek? Dan kun je meestal nog genezen. Wanneer er uitzaaiingen zijn, zijn de vooruitzichten minder goed.

De behandelingen die je krijgt, zijn dezelfde als hierboven beschreven. 

Bestraling bij peniskanker

Bij grotere tumoren die zijn doorgegroeid in weefsels om de tumor heen kun je soms bestraling krijgen. Ook bij uitgebreide uitzaaiingen in de klieren van de liezen en het bekken kan bestraling een optie zijn. Je krijgt de bestraling meestal in combinatie met chemotherapie. Dit heet chemoradiatie.

Je krijgt de bestraling soms om de tumor kleiner te maken, zodat je later toch nog een operatie kunt krijgen. Of je krijgt de bestraling na de operatie. Het doel is dan om te zorgen dat de ziekte niet terugkomt.

Behandeling van uitgezaaide peniskanker

Wanneer je te veel uitzaaiingen hebt, kun je meestal niet meer genezen. Vaak kun je dan nog wel een behandeling met chemotherapie krijgen. De bedoeling is dat de chemotherapie de ziekte remt of je klachten vermindert. Dit heet een palliatieve behandeling. 

Je kunt ook besluiten dat je geen behandeling wilt.

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Bin Kroon

Dr. Bin K. Kroon

Uroloog, Rijnstate

LinkedIn

Illustratie man

Dr. Joris Hage

Plastisch chirurg, Antoni van Leeuwenhoek

Uroloog dr. Oscar R. Brouwer

Dr. Oscar R. Brouwer

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Arts-onderzoeker Hielke-Martijn de Vries

Hielke-Martijn de Vries, MSc.

Arts-onderzoeker, Antoni van Leeuwenhoek

Illustratie mannen

Mannen die peniskanker hebben (gehad)

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2020