Oogmelanoom

Opslaan

Oogmelanoom is kanker in het oog. Deze vorm van kanker is zeldzaam. In 2016 kregen 211 mensen de diagnose oogmelanoom. De meeste patiënten zijn tussen de 50 en 70 jaar.

Een oogmelanoom begint bijna altijd in de laag die achter het oogwit zit (uvea). Meestal in het vaatvlies of in het straalvormig lichaam, heel soms in de iris. In de spiegel is de tumor niet zichtbaar.

Oogmelanoom (uveamelanoom)

Voorbeeld van een uveamelanoom. De uvea bestaat uit het straalvormig lichaam (1), de iris (2) en het vaatvlies (3). De tumor in deze tekening (4) is ontstaan in het vaatvlies.

Groeiwijze

Een oogmelanoom groeit meestal langzaam. Klachten ontstaan meestal pas na maanden tot jaren. Een eerste symptoom is dan plotseling slechter zien. Het is verstandig om met deze klacht naar de huisarts te gaan. Lees meer over de symptomen van een oogmelanoom.

Uitzaaiingen

Ongeveer de helft van de oogmelanomen zaait uit, meestal eerst naar de lever. De prognose van uitgezaaid oogmelanoom is niet goed.

Naast het oogmelanoom bestaan ook het huidmelanoom. Beide soorten melanomen ontstaan uit cellen die pigment aanmaken (melanocyten), maar het ziektebeloop is verschillend.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: april 2018

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Kapiteijn, H.W. (internist), Dr. Marinkovic, M. (oogarts), Tumor Focusgroep Melanoom