Informatie over het oog en pigmentcellen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Het oog bestaat uit meerdere lagen. Van buiten naar binnen zijn dit:

De harde oogrok

De buitenste laag is de harde oogrok. Deze geeft het oog stevigheid. De harde oogrok is wit en loopt naar voren door in een ander doorzichtig deel van het oog. Dit is het hoornvlies.

Het vaatvlies

De tweede laag van het oog is het vaatvlies. Het vaatvlies bevat veel bloedvaten. Aan de voorkant van het oog gaat het vaatvlies over in de iris. Dit is de gekleurde ring in je oog. De pupil is een kleine, ronde, zwarte opening in de iris.

Aan de rand van het vaatvlies zit het straalvormig lichaam, het corpus ciliare. Het is verbonden met de lens. De lens wordt hol (plat) als je in de verte kijkt en bol (rond) als je dichtbij kijkt.

De iris, het straalvormig lichaam en het vaatvlies vormen samen de uvea. Daarom heet het oogmelanoom ook wel uveamelanoom.

Het netvlies

De derde laag van het oog is het netvlies. In deze laag zitten cellen die seintjes aan de hersenen doorgeven. Hierdoor kun je zien.

De harde oogrok

De buitenste laag van het oog heet de harde oogrok. Deze laag geeft het oog stevigheid. De harde oogrok is wit en loopt naar voren door in een ander doorzichtig deel van het oog. Dit is het hoornvlies.

Over het oogwit ligt een slijmvlies (ook wel: bindvlies of conjunctiva). Dit slijmvlies vormt een verbinding tussen het oog en de binnenkant van de oogleden. Het beschermt het oog tegen invloeden van buitenaf. Daarnaast zorgt het ervoor dat tijdens het knipperen traanvocht over het oog wordt verdeeld.

Het vaatvlies

De tweede laag van het oog is het vaatvlies. Het vaatvlies heeft veel bloedvaten. Aan de voorkant van het oog gaat het vaatvlies over in de iris. Dit is de gekleurde ring in je oog. De pupil is een kleine, ronde, zwarte opening in de iris.

Aan de rand van het vaatvlies zit het straalvormig lichaam, het corpus ciliare. Het is verbonden met de lens. De lens wordt hol (plat) als je in de verte kijkt en bol (rond) als je dichtbij kijkt.

De iris, het straalvormig lichaam en het vaatvlies vormen samen de uvea.

Het netvlies

De derde laag van het oog is het netvlies. In het netvlies zitten cellen die seintjes aan de hersenen doorgeven. Hierdoor kun je zien.

Het glasvocht

In de ruimte tussen de ooglens en het netvlies zit een soort gelei: het glasvocht. Een andere naam voor glasvocht is glasachtig lichaam.
Het glasvocht bestaat voor het grootste deel uit water. Ook zitten er vezels in die zorgen voor elasticiteit en stevigheid. 

Het glasvocht vult het oog en laat het licht door, dat via de lens op het netvlies valt.

De oogzenuw

De oogzenuw loopt vanaf de achterkant van de oogbol naar de hersenen. De plek waar de zenuwvezels het oog verlaten heet de blinde vlek.De oogzenuw zorgt ervoor dat de informatie van de ogen naar het 'ziencentrum' in de hersenen wordt gestuurd.

De oogleden

Ieder oog heeft 2 oogleden: een boven- en een onderooglid. De oogleden beschermen het oog tegen invloeden van buitenaf, zoals fel licht, vuil en voorwerpen die op ons af komen. Als we knipperen, verspreiden de oogleden een dun laagje traanvocht (traanfilm). Hierdoor blijft het oog vochtig en schoon.

De oogkas

De ogen liggen in de oogkassen. Dit zijn 2 openingen aan de voorkant van de schedel. Door de oogkas heen lopen oogspieren, zenuwen en bloedvaten.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Ellen Kaiteijn

Dr. Ellen Kapiteijn

Internist-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Marina Marinkovic

Dr. Marina Marinkovic

Oogarts, LUMC

Tumor Focusgroep Melanoom

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2020