Verwijdering van het oog

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Soms is het nodig om het hele oog te verwijderen. Deze operatie is vooral emotioneel erg zwaar. 

Operatie en implantaat

Tijdens de operatie verwijdert de chirurg het oog en brengt hij meteen een implantaat in de oogkas in. Dit is een kunststof bolletje bedekt met donorweefsel. Het bolletje vult de ruimte in de oogkas op. De chirurg hecht de oogspieren eraan vast, zodat het bolletje na de operatie kan bewegen. Hier overheen maakt hij de bindvlieslaag vast. Mogelijk plaatst hij ook een plastic schildje om de zwelling van het slijmvlies te verminderen. 

In sommige ziekenhuizen plaatst de chirurg direct een tijdelijke glazen oogprothese.

Oogprothese

Als je helemaal hersteld bent van de operatie, kun je een oogprothese op maat laten maken. Dit is een soort grote contactlens die lijkt op je eigen oog. Je hebt dan een meebewegend kunstoog dat zoveel mogelijk lijkt op je andere oog. 

Een oogprothesemaker (ocularist) meet de oogprothese aan. Hij zorgt ook voor het onderhoud van de prothese.

Gevolgen van de operatie

Na het verwijderen van het oog is ook de tumor weg. De kans dat er een nieuwe tumor ontstaat in de oogkas is erg klein. Maar er is nog wel een kans op uitzaaiingen. Deze kans is er ook bij bestraling van het oog.

Je gezichtsvermogen is na de operatie minder goed. Met 1 oog kun je  minder goed diepte zien. Ook wordt je gezichtsveld kleiner. Lees verder onder problemen met zien

In de eerste maanden na de operatie kun je last hebben van vermoeidheid, en soms ook van hoofdpijn. Dit kan gevolgen hebben voor je dagelijks leven en/of je werk.

Colofon

Met medewerking van:

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2020