Onderzoeken bij non-hodgkin

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Eerst krijg je een aantal onderzoeken om erachter te komen of je non-hodgkin hebt. En daarna volgen onderzoeken om te bepalen welke soort non-hodgkin je hebt en hoe uitgebreid de ziekte is. Je hematoloog bespreekt met je welke onderzoeken je krijgt.

Lees op deze pagina over:

Onderzoeken naar non-hodgkin

Bij de huisarts krijg je eerst een lichamelijk onderzoek. De huisarts voelt dan met de vingers of je lymfeklieren verdikt zijn. Bijvoorbeeld de klieren in de hals, de liezen en de oksel. Lymfeklieren die dieper in het lichaam liggen, kan de huisarts niet voelen.

Als er meer onderzoek nodig is, krijg je een verwijzing naar een internist of hematoloog in het ziekenhuis. Een hematoloog is een arts met veel verstand van het bloed en de lymfe.

In het ziekenhuis kun je dan de volgende onderzoeken krijgen:

Onderzoeken per soort non-hodgkin

Soms zijn er extra onderzoeken nodig naar het non-hodgkinlymfoom. Je hematoloog vertelt wat je kunt verwachten. Het kunnen verschillende onderzoeken zijn, zoals een onderzoek van je maag als je een MALT-lymfoom in de maag hebt. Of een MRI-scan van de hersenen bij een non-hodgkinlymfoom in je hersenen.

Onderzoeken naar je hart en longen

Je hematoloog onderzoekt misschien ook je hart en longen. Met de uitslagen van deze onderzoeken kan de arts beoordelen of je de behandeling aankunt. Een behandeling tegen non-hodgkin vraagt namelijk veel van je lichaam.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Sanne Tonino

Dr. Sanne Tonino

Hematoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

illustratie-arts-vrouw

Dr. Saskia Klein

Hematoloog, Meander Medisch Centrum

Foto Hein Visser

Drs. Hein Visser

Hematoloog, Noordwest Ziekenhuisgroep

LinkedIn

Logo Hematon

Hematon

Patiëntenorganisatie

Website

ervaringsdeskundigen-mensen

Mensen die kanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2023