Onderzoek en diagnose bij nierkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Heb je symptomen die kunnen passen bij nierkanker, ga dan naar de huisarts. Deze verwijst je zo nodig door naar een uroloog of een internist. 

Deze arts doet lichamelijk onderzoek. Vaak stelt hij daarna verder onderzoek voor. Bijvoorbeeld:

  • bloed- en urineonderzoek: om meer informatie te krijgen over de werking en de conditie van je nieren, lever en andere organen
  • echografie: om te kijken of er een tumor in je nier zit
  • bij bloed in de urine: een kijkonderzoek van de blaas (cystoscopie) 

Ziet de arts op een echografie inderdaad een tumor, dan krijg je een CT-scan of MRI-scan. Met dit onderzoek krijgt de arts meer informatie over de precieze plaats en grootte van de tumor, mogelijk doorgroei van de tumor in bloedvaten of andere organen en eventuele uitzaaiingen.

Je krijgt ook een longfoto of CT-scan van de longen. Hiermee wordt gekeken of er uitzaaiingen in de longen zijn.

Na deze onderzoeken volgt soms nog een biopsie. Hierbij neemt de arts met een speciale naald enkele hapjes weefsel weg uit de tumor. In het laboratorium wordt dit weefsel onderzocht. 

Op basis van deze onderzoeken is niet altijd vast te stellen of een tumor in de nier goedaardig of kwaadaardig is. Hierdoor komt het soms voor dat de nier of een deel van de nier wordt verwijderd en er achteraf sprake blijkt te zijn van een goedaardige tumor. 

Verder onderzoek

Is de tumor bij diagnose al doorgegroeid in andere organen, dan is verder onderzoek nodig. Dit kunnen de volgende onderzoeken zijn:

  • doppler-echografie: hiermee kijkt de arts naar doorgroei van de tumor in de bloedvaten
  • een CT-scan of MRI-scan van de hersenen: bij verdenking van uitzaaiingen in de hersenen. Klachten die op uitzaaiingen naar de hersenen kunnen wijzen zijn eenzijdige verlamming of gevoelsverandering, hoofdpijn en overgeven in de ochtend.

Colofon

Met medewerking van:

Logo NVU

Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU)

illustratie-arts-man

Dr. Rob Bevers

Uroloog, LUMC

illustratie-arts-man

Dr. Axel Bex

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2018