Cystoscopie bij nierkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

De meeste niertumoren zijn aan te tonen met een echografie of een CT-scan. Is op de scan niet heel duidelijk te zien dat er tumor in de nier zit? En is er bloed in de urine gevonden? Dan krijg je meestal ook een cystoscopie.

Cystoscopie

Een cystoscopie is een kijkonderzoek. De arts bekijkt hiermee of er afwijkingen zitten in de plasbuis of de blaasholte. De blaasholte is de holte aan de binnenkant van de blaas

Hoe gaat dit onderzoek?

De arts gebruikt een flexibele slang waaraan een kleine camera zit met een lens. Dit is een cystoscoop. De arts schuift de cystoscoop via de plasbuis tot in de blaasholte. Tijdens het inbrengen bekijkt de arts de binnenkant van de plasbuis. Het onderzoek is niet pijnlijk, maar de meeste mensen vinden het onprettig.

Om de plasbuis glad en minder gevoelig te maken, spuit de arts eerst een gel in de plasbuis. In deze gel zit een verdovend middel. Via de cystoscoop wordt de blaas gevuld met steriel vocht zodat de uroloog de blaas goed kan bekijken. Je kunt daardoor het gevoel hebben dat je moet plassen. 

Het onderzoek geeft informatie over de plaats van de eventuele afwijkingen. Vaak wordt tijdens een cystoscopie (opnieuw) urine afgenomen. Een patholoog onderzoekt de urine op afwijkende cellen.

Colofon

Met medewerking van:

Logo NVU

Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU)

illustratie-arts-man

Dr. Rob Bevers

Uroloog, LUMC

illustratie-arts-man

Dr. Axel Bex

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

illustratie-arts-vrouw

Dr. Annemarie Leliveld-Kors

Uroloog-oncoloog, UMCG

Leven Met Blaas- of Nierkanker (LMBNK)

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2018