Doelgerichte therapie bij nierkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Doelgerichte therapie kan een behandeling zijn bij uitgezaaide nierkanker. Het kan de kanker niet genezen, maar wel remmen. Of je deze behandeling kunt krijgen, hoor je van je arts.

Op deze pagina lees je deze informatie:

Wat is doelgerichte therapie?

Heb je uitgezaaide nierkanker, dan kun je doelgerichte therapie krijgen. Je krijgt dan een medicijn in tabletvorm waardoor de tumor stopt met groeien of kleiner wordt. Het medicijn verspreidt zich via je bloed door je lichaam en werkt direct op de kankercellen. Een ander woord voor doelgerichte therapie is targeted therapy.

Niet iedereen met uitgezaaide nierkanker kan doelgerichte therapie krijgen. De behandeling werkt alleen als er bepaalde afwijkingen in de kankercellen zitten.

Doelgerichte therapie kan de kanker niet genezen, maar kan wel het leven verlengen. Soms krijg je doelgerichte therapie samen met immunotherapie. Er zijn meerdere combinaties van medicijnen mogelijk zoals pembrolizumab en axitinib, pembrolizumab en lenvatinib of nivolumab en cabozantinib.

Wanneer starten met doelgerichte therapie?

Als je uitgezaaide nierkanker hebt, is het niet altijd nodig om meteen te starten met doelgerichte therapie. De behandeling heeft namelijk ook bijwerkingen. Als je geen last hebt van de tumor en de uitzaaiingen zijn beperkt, kan je arts voorstellen om te wachten. Dit heet wait and see: afwachten en in de gaten houden.

Wait and see bij nierkanker

Bij wait and see houdt je arts je goed in de gaten. Je krijgt controles om te zien of de tumor groeit en hoe het met de uitzaaiingen gaat. De behandeling met doelgerichte therapie start op het moment dat je klachten krijgt. Of als blijkt dat de uitzaaiingen groeien.

Misschien vind je het moeilijk dat je uitgezaaide nierkanker hebt en nog geen behandeling krijgt. Praat erover met je arts. Hij of zij kan je uitleggen waarom het niet altijd beter is om meteen met doelgerichte therapie te starten.

Welke medicijnen krijg je bij doelgerichte therapie?

Als je doelgerichte therapie krijgt, zijn er veel medicijnen die je arts je kan voorschrijven. Bijvoorbeeld sunitinib, pazopanib of cabozantinib.

Na verloop van tijd werken de medicijnen niet goed meer. De tumor wordt dan resistent voor de medicijnen. Je arts kan dan een ander soort doelgerichte therapie of immunotherapie voorschrijven.

Bijwerkingen van doelgerichte therapie

Doelgerichte therapie heeft bijwerkingen. De bijwerkingen verschillen per medicijn. Je arts en verpleegkundige vertellen je welke bijwerkingen je kunt verwachten.

Lees meer over de bijwerkingen per medicijn op de website bijwerkingenbijkanker.nl.

Tijdens de behandeling let je arts goed op je. Zolang de medicijnen goed werken en de bijwerkingen meevallen, kun je doorgaan met de behandeling.

Goed om te weten: zwangerschap

Vrouwen die doelgerichte therapie krijgen en nog niet in de overgang zijn mogen tijdens de behandeling niet zwanger worden. Mannen die doelgerichte therapie krijgen mogen een vrouw niet zwanger maken. Gebruik goede voorbehoedsmiddelen.

Bespreek met je arts de voor- en nadelen van doelgerichte therapie

Kom je in aanmerking voor doelgerichte therapie? Dan is het belangrijk dat je samen met je arts de voordelen van doelgerichte therapie afweegt tegen de bijwerkingen en gevolgen van deze behandeling.

Als je twijfelt of je wel doelgerichte therapie wilt, vertel dit dan aan je arts. Samen kunnen jullie dan besluiten wat in jouw situatie de beste keuze is. Meer informatie over wat je kunt doen als je twijfelt lees je in het artikel  Als je twijfelt over een behandeling.

Doelgerichte therapie

In deze video zie je hoe doelgerichte therapie werkt.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corinne Tillier

Corinne Tillier, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Foto Astrid van der Veldt

Dr. Astrid van der Veldt

Internist-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Axel Bex

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2023