Operatie bij nierkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De meeste mensen met nierkanker krijgen een operatie. Door de operatie kun je meestal genezen van de kanker. Er zijn verschillende operaties mogelijk. Je arts bespreekt met je welke operatie je kunt krijgen.

Lees de informatie over een operatie bij nierkanker:

Operatie waarbij je nier blijft zitten: niersparende operatie

Soms  is een niersparende operatie mogelijk. Hierbij verwijdert je arts alleen het deel van je nier waarin de tumor zit. Je nier zelf kan blijven zitten.

Je krijgt een niersparende operatie:

  • als de tumor kleiner is dan 7 cm en je geen uitzaaiingen hebt.
  • als je maar één nier hebt.
  • als je in beide nieren een tumor hebt.

De operatie gebeurt meestal via een snee in je buik of in je zij. Dat wordt een open operatie genoemd. Soms kan je arts de tumor verwijderen via een kijkoperatie (laparoscopie). Je gaat voor de operatie onder narcose. De medische naam voor de operatie is partiële nefrectomie.

Soms groeit de tumor diep in je nier. Of vanuit je nier in je bloedvaten. Dan kun je geen niersparende operatie krijgen. Je krijgt dan een operatie waarbij je hele nier wordt verwijderd.

Operatie waarbij je hele nier verwijderd wordt

Als de tumor groter is dan 7 cm verwijdert je arts je hele nier, met de tumor en het vetweefsel rond je nier. Soms haalt je arts ook je bijnier weg, en de lymfeklieren die dicht bij je nier liggen.

De operatie gebeurt meestal via een snee in je buik of in je zij. Dat heet een open operatie. Soms kan je arts de tumor verwijderen via een kijkoperatie (laparoscopie). Je gaat voor de operatie onder narcose. Als bij de operatie je hele nier wordt verwijderd, noemen artsen dat een nefrectomie.

Operatie van een uitzaaiing in een lymfeklier die dicht bij je nier ligt

Heb je een uitzaaiing naar een lymfeklier die dicht bij je nier ligt? Dan verwijdert je arts deze lymfeklier. Voor de zekerheid neemt je arts ook de lymfeklieren daaromheen weg.

Je arts verwijdert de lymfeklier tijdens de operatie van je nier.

Operatie van één uitzaaiing in een ander orgaan

Is er één uitzaaiing in een ander orgaan gevonden, bijvoorbeeld in een long? Dan kan je arts deze uitzaaiing verwijderen met een operatie. Deze operatie krijg je alleen als de uitzaaiing niet te groot is.

Je krijgt dan ook een operatie om de tumor in je nier te verwijderen.

Operatie als palliatieve behandeling

Meestal krijg je geen operatie als je uitzaaiingen hebt in andere organen. Je krijgt dan een behandeling om je klachten te verminderen. Dat is een palliatieve behandeling.

Soms is toch een operatie nodig bij uitgezaaide nierkanker. Bijvoorbeeld wanneer je bloed plast of andere klachten van de tumor in je nier hebt.

Je arts kan ook de tumor in je nier verwijderen als de uitzaaiingen nog klein zijn, maar je te veel uitzaaiingen hebt om weg te kunnen halen. Dan blijf je onder controle om te zien of de uitzaaiingen groeien en je daar last van krijgt.

Ook als je vaak en veel bloed plast kun je een operatie krijgen. Je arts maakt de bloedvaten naar je nier dan dicht. Zo komt er geen bloed meer in je urine. Deze ingreep heet een embolisatie.

Gevolgen en complicaties van een nieroperatie

Voor de operatie bespreekt je chirurg de gevolgen en de complicaties van de operatie met je. Elke operatie geeft risico op complicaties. Dat geldt dus ook voor de operaties bij nierkanker.

Na de operatie kun je last krijgen van een nabloeding of van een ontsteking van je wond. Als je een niersparende operatie hebt gekregen, verlies je soms urine zonder dat je dat wilt.

Gevolgen van de operatie

De belangrijkste gevolgen van de nieroperatie zijn:

  • Ademen is pijnlijk. Dit komt door de operatiewond. De pijn verdwijnt na een paar dagen.
  • Je darmen werken niet goed. Misschien ben je misselijk en moet je overgeven. Ook deze klachten verdwijnen na een paar dagen. Tot die tijd krijg je vocht en voeding via een infuus.
  • Je voelt je vermoeid en zwak. Daar kun je een paar weken last van hebben.
  • Je hebt pijn in je rug. Je krijgt medicijnen tegen de pijn.
  • Veel mensen kunnen niet goed zitten of liggen. Ze hebben pijn bij het bewegen van hun romp.

Het kan wel 6 weken of langer duren voordat je weer hersteld bent. Heb je langer last of twijfel je of het wel goed gaat? Neem dan contact op met het ziekenhuis of met je arts.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corinne Tillier

Corinne Tillier, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Foto Astrid van der Veldt

Dr. Astrid van der Veldt

Internist-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Axel Bex

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2023