Nieuwe ontwikkelingen bij nierkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Vroege opsporing

Een nierceltumor die in een vroeg stadium wordt ontdekt, kan operatief verwijderd worden. De kans op genezing is dan het grootst. Daarom is het belangrijk om manieren te vinden om de tumor zo vroeg mogelijk op te kunnen sporen. In onderzoek wordt bijvoorbeeld het DNA van families waarin erfelijke nierkanker voorkomt onderzocht om hierin meer inzicht te krijgen.

PEF-ablatie / irreversibele electroporatie (IRE)

Een nieuwe ontwikkeling in de behandeling van nierkanker is PEF-ablatie, ook wel irreversibele electroporatie (IRE) genoemd. Dit is een andere ablatie-techniek die niet met verhitting werkt. Speciale naalden (elektroden) worden direct op de tumor geplaatst. Deze elektroden geven intense, korte, elektrische pulsen die kleine gaatjes (nanoporiën) veroorzaken in de wanden van kankercellen. Daarnaast kunnen ze ook structuren in de cel aantasten. Deze techniek veroorzaakt onherstelbare schade aan de tumorcellen met celdood tot gevolg. Uit recent onderzoek blijkt dat de behandeling de groei van de tumor vermindert. De veiligheid en werkzaamheid van deze therapie wordt nog verder onderzocht. 

Behandeling van nierkanker

Nieuwe ontwikkelingen: combinatie van doelgerichte therapie met immunotherapie
In deze video bespreekt internist-oncoloog prof. Koos van der Hoeven of een combinatiebehandeling van doelgerichte therapie met immunotherapie effect kan hebben bij nierkanker. Deze video is gemaakt op basis van het nieuws van het ASCO-congres (editie 2020). Bron: Uitgeverij Jaap.
 

Colofon

Met medewerking van:

Logo NVU

Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU)

illustratie-arts-man

Dr. Rob Bevers

Uroloog, LUMC

illustratie-arts-man

Dr. Axel Bex

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2018