Cryoablatie bij nierkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Zit de tumor op een plaats waar de chirurg deze moeilijk weg kan halen? Of heb je gezondheidsproblemen waardoor je geen operatie kunt ondergaan? Dan kan de arts je voorstellen de tumor te vernietigen door bevriezing. De tumor mag dan niet groter zijn dan 4 cm. Deze behandeling heet cryoablatie. 

Hoe gaat cryoablatie?

Bij cryoablatie maakt de arts gebruik van dunne naalden. Die brengt hij in de tumor. Door de naalden stroomt gas. Hiermee worden de naalden heel koud gemaakt, zodat de tumor bevriest. Op deze manier worden kankercellen gedood. Het lichaam ruimt zelf de afgestorven cellen op. 

Het bevriezen duurt ongeveer 2 keer 10 minuten per tumor.

Is voor de behandeling nog niet duidelijk of de tumor kwaadaardig is, dan neemt de arts tijdens de behandeling eerst een stukje weefsel (biopt) uit de tumor. De patholoog onderzoekt het weefsel om vast te stellen of de tumor goedaardig of kwaadaardig is.

Controle

Enkele weken na de behandeling heb je een eerste controlebezoek op de polikliniek. Als er een biopt is afgenomen, dan hoor je hiervan de uitslag. Aan de hand hiervan bespreek je met de arts hoe de verdere controles zullen plaatsvinden.

Bij een kwaadaardige tumor bestaan de controles meestal uit een MRI of CT-scan om het effect van de behandeling in beeld te brengen.

Gevolgen van de behandeling

Mogelijke gevolgen van cryoablatie bij nierkanker zijn:

  • Na de behandeling kan een bloeding ontstaan rondom het behandelde gebied. Hiervoor is maar zelden behandeling nodig.
  • Ligt de tumor iets meer naar de binnenkant van de nier, dan zit er soms bloed bij de urine in de eerste dagen na de ingreep. Wanneer het bloeden langer duurt dan enkele dagen of klachten veroorzaakt, is behandeling nodig. 
  • Na de behandeling kan koorts ontstaan.
  • Soms ontstaat er een urineweginfectie. Dan schrijf de arts antibiotica voor. 
  • Soms ontstaat er een verslapping van de spieren van de buikwand aan de behandelde kant. Dit is meestal tijdelijk, maar het herstel duurt al snel een half jaar. 
  • Heel soms lekt er urine van de nier naar de buik toe. Hiervoor is behandeling nodig.

Waar kun je deze behandeling krijgen?

Cryoablatie is alleen mogelijk in een aantal gespecialiseerde centra in Nederland.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jurgen Fütterer

Dr. Jurgen Fütterer

Radioloog, Radboudumc

Persoonlijke pagina

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2018