Wat is nierkanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Nierkanker is kanker die in de nier ontstaat. Meestal gaat het om niercelkanker, dit is de meest voorkomende soort nierkanker. De medische term is niercelcarcinoom.

De nieren liggen aan de achterkant van de buik, tegen de rug aan. Je nieren zorgen ervoor dat afvalstoffen je lichaam kunnen verlaten, via je plas.

Op deze pagina lees je over:

Vooruitzichten bij nierkanker

Veel mensen gaan op zoek naar wat nierkanker betekent voor hun vooruitzichten. Is deze kanker goed te behandelen en wat kan ik verwachten? Soms is daar iets over te zeggen, maar soms ook niet.

De prognose van nierkanker hangt af van verschillende dingen. Bijvoorbeeld van hoe groot de tumor is, of er uitzaaiingen zijn en of de behandeling goed aanslaat.  

Wil je weten waar je aan toe bent? Vraag het aan je arts. Die kan misschien meer vertellen. Of bekijk de overlevingscijfers van nierkanker.

Symptomen van nierkanker

Vaak ontdekt de arts nierkanker toevallig. Bijvoorbeeld als je een echografie krijgt van je buik.

De meeste mensen met nierkanker hebben in het begin geen klachten. Als de tumor groeit, kun je last krijgen van bloed in je plas, pijn in je zij of een voelbare zwelling van je buik.

Lees verder over de symptomen bij nierkanker.

Oorzaken en risicofactoren van nierkanker

De precieze oorzaak van nierkanker is niet bekend. Wel zijn er risicofactoren die de kans groter maken dat je nierkanker krijgt.

Lees verder over de risicofactoren van nierkanker.

Uitzaaiingen bij nierkanker

Kanker kan uitzaaien. Dat betekent dat kankercellen losraken van de tumor en in een ander deel van het lichaam verder groeien. Bij ongeveer 1 op de 7 mensen is nierkanker uitgezaaid op het moment dat ze de diagnose krijgen.

Lees verder over uitzaaiingen bij nierkanker.

Onderzoeken bij nierkanker

Als je klachten hebt die door nierkanker kunnen komen, verwijst de huisarts je naar het ziekenhuis. Hier krijg je eerst onderzoek van je bloed en urine. Wil de arts onderzoeken of er misschien een tumor in de nier zit? Dan krijg je vaak een echografie van de buik.

Daarna volgen als het nodig is meer onderzoeken. Met de onderzoeken kan de arts vaststellen of het inderdaad om nierkanker gaat. En hoever de ziekte is doorgegroeid of uitgezaaid.

Lees verder over onderzoeken bij nierkanker.

Behandeling van nierkanker

De meeste mensen met nierkanker krijgen een operatie. De arts haalt de tumor dan weg. Je kunt ook een andere behandeling krijgen, zoals bestraling, warmte-ablatie met MWA (microwave ablatie) of cryo-ablatie.

Bij kleine tumoren in de nier die langzaam groeien kan ook gewacht worden met de behandeling. Je krijgt dan regelmatig een echo of scan om de groei van de tumor te volgen.

Als je uitzaaiingen hebt, krijg je meestal bestraling, doelgerichte therapie of immunotherapie. Vaak stelt de arts een combinatie van behandelingen voor.

Lees verder over de behandeling van nierkanker.

Gevolgen van nierkanker

Na de behandeling kun je last hebben van pijn of vermoeidheid. En van klachten als somberheid en angst. Nierkanker kan ook invloed hebben op je seksleven en op intimiteit.

Misschien heb je gehoord dat je niet kunt genezen. Dat kan allerlei emoties oproepen.

Lees verder over de gevolgen van nierkanker en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer weten?

Lees verder op andere websites (5)

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corinne Tillier

Corinne Tillier, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Foto Astrid van der Veldt

Dr. Astrid van der Veldt

Internist-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Axel Bex

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2023