Röntgenfoto bij multipel myeloom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Multipel myeloom kan de botten aantasten. Om zwakke plekken in het skelet op te sporen, krijg je meestal scans. Dit is vaak een CT-scan. Ook kunnen hiervoor röntgenfoto’s, een PET-CT-scan of een MRI-scan gebruikt worden.

Wat is een röntgenfoto?

Een röntgenfoto wordt gemaakt met röntgenstraling. Röntgenstralen maken de binnenkant van je lichaam zichtbaar op een foto. 

Wanneer een röntgenfoto bij kanker? 

Een röntgenfoto krijg je als je kanker hebt vaak van je borst(holte) of van je botten.  

Zo wordt bijvoorbeeld een tumor in je longen zichtbaar. Een röntgenfoto van je borstholte heet een longfoto. Bij onderzoek naar borstkanker heet de röntgenfoto een mammografie. 

Op een röntgenfoto zijn ook botbreuken goed te zien. Botbreuken kunnen ontstaan als de kanker is uitgezaaid naar de botten. 

Hoe gaat een röntgenfoto? 

Voor het maken van de röntgenfoto ga je op een onderzoekstafel liggen of je gaat voor een plaat staan. Soms moet je een bepaalde houding aannemen. Of je moet bijvoorbeeld in- of uitademen tijdens het maken van de foto. 

Het maken van de foto duurt minder dan een seconde.  

Over het algemeen hoef je je niet uit of om te kleden voor het onderzoek. Alleen sieraden, piercings, bh-beugels, ritsen of knopen moeten soms uit of af. Metaal verstoort namelijk het beeld van de apparatuur. 

Longfoto

Deze video legt uit hoe de longfoto (X-thorax) in zijn werk gaat.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Mensen die multipel myeloom hebben (gehad)

illustratie-arts-man

Dr. Reinier Raymakers

Hematoloog, UMC Utrecht

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2017