PET-CT-scan bij multipel myeloom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Met een PET-CT-scan kan een arts zien of er actieve haarden van kwaadaardige plasmacellen in het bot zitten en wat de zwakke plekken in het skelet zijn.

Bothaarden

Door multipel myeloom ontstaan haarden in de botten. Soms worden die heel groot. De medische term voor deze haarden is osteolytische laesies. Osteolyse betekent: het oplossen van het bot.

Bothaarden ontstaan doordat de kwaadaardige plasmacellen de cellen die bot aanmaken (osteoblasten) remmen. De cellen die bot afbreken (osteoclasten) worden juist gestimuleerd. Het normale evenwicht tussen aanmaak en afbraak van bot is dus verstoord.

Een bothaard kan ‘uitdoven’. De kwaadaardige plasmacellen zijn dan niet meer actief. Op de plek van de bothaard ontstaat littekenweefsel en wat nieuw bot. Daardoor verdwijnt pijn en wordt het bot weer stabieler. Maar de haarden blijven levenslang zichtbaar.

Op een PET-CT-scan zijn actieve bothaarden te onderscheiden van uitgedoofde haarden.

Wat is een PET-CT-scan?

Een PET-CT-scan is een gecombineerd onderzoek. Je krijgt in één keer een PET-scan en een CT-scan. 

Op een PET-scan kan de arts de kankercellen onderscheiden van de gezonde cellen. Op een CT-scan zijn organen en weefsels heel precies te zien. Met een PET-CT-scan is daarom goed te zien waar in je lichaam de kankercellen precies zitten. 

Hoe werkt een PET-CT-scan?

Voor de PET-CT-scan krijg je een licht radioactieve stof ingespoten. Meestal is dit een stof die op suiker lijkt. De cellen nemen die stof op dezelfde manier als suiker op. 

De meeste kankercellen hebben een hoge stofwisseling en gebruiken veel suiker (koolhydraten). Daardoor nemen de kankercellen meer radioactieve stof op dan de gezonde cellen. Zo kan de arts de kankercellen zien op een serie foto’s. 

Hoe gaat een PET-CT-scan?

Eerst krijg je de radioactieve stof ingespoten in een bloedvat in je arm. Dan moet je een tijdje stil liggen in een aparte kamer. 

Na ongeveer 1 uur hebben de kankercellen genoeg radioactieve stof opgenomen. Dan kan de scan gemaakt worden.  

Tijdens de scan lig je op een onderzoekstafel. De onderzoekstafel schuift een paar keer door de ronde opening van het apparaat. Het apparaat maakt eerst een CT-scan en meteen daarna een PET-scan. Voor de PET-scan beweegt de tafel in stapjes door de scanner. De camera maakt foto’s vanuit alle hoeken. De computer combineert de foto’s van de CT-scan en de PET-scan tot 1 beeld. 

Na de scan kun je gewoon naar huis. Na een paar uur is de radioactieve stof uit je lichaam verdwenen. De stof is niet gevaarlijk, ook niet voor je omgeving. 

Voorbereiding op een PET-CT-scan

Minimaal 6 uur voor het onderzoek mag je niet meer eten. Drinken mag vaak wel, als er in de drank maar geen suiker zit. De precieze voorbereidingen verschillen per ziekenhuis. Je krijgt daar van het ziekenhuis informatie over.  

Heb je suikerziekte? Bespreek dan met de arts hoe je je moet voorbereiden. Ook als je (misschien) zwanger bent of borstvoeding geeft.  

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Mensen die multipel myeloom hebben (gehad)

illustratie-arts-vrouw

Dr. Monique Minnema

Hematoloog, UMC Utrecht

illustratie-arts-man

Dr. Reinier Raymakers

Hematoloog, UMC Utrecht

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2017