Bestraling bij multipel myeloom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Patiënten met multipel myeloom kunnen uitwendige bestraling krijgen. Dit wordt gedaan om:

  • pijn te verminderen
  • de ziekte onder controle te houden

Vermindering van pijn

Meestal krijg je bestraling om de pijn te bestrijden. De radiotherapeut probeert de druk op de zenuw of het bot weg te nemen door de kwaadaardige plasmacellen ‘weg te stralen’. Bestraling van haarden van plasmacellen in de botten doet de pijn meestal vrij snel verminderen.

Ziekte onder controle houden

Bestraling kun je ook krijgen om de ziekte op een bepaalde plek onder controle te houden. De bestraling vindt dan plaats:

  • op een plek waar zenuwen in het ruggenmerg beschadigd dreigen te raken. Dat kan als kwaadaardige plasmacellen doorgroeien in die zenuwen. 
  • op een plek waar een spontane botbreuk kan optreden. Door multipel myeloom kan het bot zo verzwakken dat het spontaan kan breken. 

Aantal bestralingen

Het aantal bestralingen hangt af van het doel van de behandeling. De bestralingsarts probeert het aantal keren zo laag mogelijk te houden. Soms is 1 bestraling al voldoende, maar meestal krijg je meer behandelingen. Het gemiddelde ligt rond de 6 keer bestralen. Sommige patiënten krijgen 12 keer bestraling.

Bij 6% van de patiënten is het nodig de bestraling te herhalen.

Hoe werkt bestraling?

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. De bestraling gebeurt plaatselijk: alleen op het deel van je lichaam van de tumor of uitzaaiingen. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie. 

De straling komt uit een bestralingstoestel. De straling gaat van buitenaf door je huid heen. De radiotherapeut bepaalt nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar je wordt bestraald.  

Bestraling bij kanker

Deze video laat zien hoe uitwendige bestraling in zijn werk gaat.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Mensen die multipel myeloom hebben (gehad)

illustratie-arts-man

Prof. dr. Ed Noordijk

Radiotherapeut, LUMC

illustratie-arts-man

Dr. Reinier Raymakers

Hematoloog, UMC Utrecht

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2017