Uitzaaiingen bij mesothelioom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan
Kanker kan uitzaaien. Een ander woord voor uitzaaiingen is metastasen.

Bij mesothelioom kunnen uitzaaiingen in de buurt van de tumor ontstaan. Die uitzaaiingen zitten dan ook in het borstvlies. Deze lokale uitzaaiingen geven meestal klachten.

Uitzaaiingen via de lymfeklieren

De kankercellen van het mesothelioom kunnen ook in de lymfeklieren in de buurt van het borstvlies terechtkomen. Via de lymfe kunnen ze zich naar andere organen verspreiden. Meestal zijn dit de hersenen en de botten. Uitzaaiingen van mesothelioom via het bloed komen bijna nooit voor.

Uitzaaiingen in borstvlies van andere kankersoort

Patiƫnten met een andere soort kanker kunnen uitzaaiingen krijgen in het borstvlies, bijvoorbeeld uitzaaiingen van longkanker. Deze ziekte kan dan lijken op mesothelioom, maar dat is het niet. Iemand heeft dan longkanker met uitzaaiingen van de longkankercellen in het borstvlies. De behandeling is gericht op de bron van de uitzaaiing, dus op longkanker.

Palliatieve zorg

Bij uitzaaiingen in andere organen begint vaak de palliatieve fase. Hoelang deze fase duurt, verschilt per persoon. Naast de palliatieve behandelingen kun je ook palliatieve zorg krijgen.

Palliatieve zorg helpt mee aan een goede kwaliteit van leven en bij een goede afronding van het leven. Ook je dierbaren kunnen van deze zorg gebruik maken.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Sjaak Burgers

Longarts, Antoni van Leeuwenhoek

Foto Robin Cornelissen

Drs. Robin Cornelissen

Longarts, Erasmus MC

Linkedin

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2017