Behandeling bij mesothelioom

Opslaan

De vooruitzichten voor een patiënt met mesothelioom zijn niet goed. Genezing of langdurige overleving is niet mogelijk.

Wel zal alles gedaan worden om de ziekte te remmen en klachten te verminderen. Dit heet een palliatieve behandeling. Het doel daarvan is om de kwaliteit van leven te verbeteren.

Palliatieve behandelingen die bij mesothelioom worden gegeven:

Sommige patiënten krijgen een combinatie van deze behandelingen.

Naast bovenstaande behandelingen kun je soms deelnemen aan behandelingen in onderzoeksverband (trials). Je krijgt dan bijvoorbeeld een nieuwe behandeling of een combinatie van behandelingen waar artsen nog onderzoek naar doen. 

Waarom geen operatie?

Bij veel kankersoorten is een operatie 1 van de behandelingsmogelijkheden. Bij mesothelioom is het nog niet duidelijk of een operatie zinvol is. Een operatie wordt daarom slechts bij een klein deel van de patiënten gedaan.

Er wordt dan zoveel mogelijk tumorweefsel in het borstvlies verwijderd. Maar het is niet mogelijk om alle kankercellen weg te halen. Bovendien is een operatie aan het borstvlies is een grote ingreep met kans op blijvende klachten.

Multidisciplinair overleg

De arts bespreekt je ziektegeschiedenis met een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. Dit heet een multidisciplinair overleg (MDO). In veel ziekenhuizen in Nederland betrekken de artsen ook specialisten vanuit andere ziekenhuizen bij het multidisciplinaire overleg. 

Behandelplan

De behandelend arts maakt samen met een aantal andere specialisten een behandelplan voor je. Zij gebruiken hiervoor landelijke richtlijnen.

Om een zo goed mogelijke behandeling te kunnen geven, is het onder andere belangrijk te weten:

  • welk stadium en kenmerken de tumor heeft
  • of er sprake is van erfelijke belasting
  • of er uitzaaiingen zijn

Maar ook jouw persoonlijke situatie speelt een rol. Een behandelplan is dus maatwerk. Laat je daarom goed informeren over de behandelmogelijkheden zodat je samen met het behandelteam een weloverwogen besluit kunt nemen.

Behandelvoorstel bespreken

Na het multidisciplinair overleg zal de arts het behandelvoorstel met je bespreken. Tijdens dit gesprek kun je ook je wensen en verwachtingen aangeven. In sommige situaties zal de arts je een keuze voorleggen. Aan elk besluit zitten voor- en nadelen. Bespreek die met de arts. Je kunt met je vragen ook terecht bij een (gespecialiseerd) verpleegkundige.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: oktober 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl, Asbestslachtoffers Vereniging Nederland.

Met medewerking van

Dr. Burgers, J.A. (longarts), Drs. Cornelissen, R. (longarts)