Weghalen lymfeklieren (lymfeklierdissectie)

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De chirurg haalt uitzaaiingen van melanoom in je lymfeklieren weg met een operatie. De operatie gebeurt alleen als je geen uitzaaiingen hebt in andere organen, zoals je lever of je longen.

Weghalen van lymfeklieren

Tijdens de operatie (lymfeklierdissectie) verwijdert de chirurg: 

  • de lymfeklieren waarin de uitzaaiingen zitten
  • de lymfeklieren daaromheen

De chirurg neemt de omliggende lymfeklieren weg uit voorzorg, om verdere uitzaaiingen te voorkomen. In deze lymfeklieren kunnen namelijk ook kankercellen zitten. 

Let op: een lymfeklieroperatie is niet hetzelfde als een schildwachtklieronderzoek (of schildwachtklierprocedure). Lees meer over de schildwachtklierprocedure

Weefselonderzoek na de operatie

De patholoog onderzoekt na afloop van de operatie in hoeveel lymfeklieren er ook echt uitzaaiingen zitten. Het aantal uitzaaiingen heeft invloed op de keuze van nabehandeling.

Drain na de operatie

Na de lymfeklieroperatie krijg je een drain om het wondvocht af te voeren. De drain blijft ongeveer een week zitten. 

Als de wond goed geneest, mag je naar huis. Meestal is dat 2 of 3 dagen na de operatie.

Nabehandeling met medicijnen

De arts bespreekt ook met je of een nabehandeling met medicijnen nuttig is in jouw situatie. 

De nabehandeling bestaat uit doelgerichte therapie of immunotherapie. Het doel is om de melanoomcellen te doden die misschien zijn achtergebleven na de operatie. Dit kan de kans op lokale terugkeer van de ziekte kleiner maken. En de kans op uitzaaiingen ook. 

Controle na de behandeling

Na een lymfeklieroperatie krijgt ongeveer de helft van de mensen later toch weer uitzaaiingen in andere lymfeklieren of organen. Daarom ga je na de operatie regelmatig naar het ziekenhuis voor een controle.

Klachten na weghalen lymfeklieren

Weghalen van lymfeklieren geeft soms wondproblemen, zoals wondvocht en ontstekingen. Bijna de helft van de mensen heeft hier last van. Deze klachten zijn een paar weken na de operatie meestal weer over.

Sommige mensen krijgen een tijd na de operatie last van vochtophoping in hun arm of been. Dit heet lymfoedeem. Het vocht kan niet goed meer weg. Daardoor wordt je arm of je been dikker. Dat kan pijn doen en lastig zijn bij bewegen. Lees verder over lymfoedeem bij melanoom.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Han Bonenkamp

Dr. Han Bonenkamp

Chirurg-oncoloog, Radboudumc

Tumor Focusgroep Melanoom

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2021