Soorten maagkanker

Opslaan

Er zijn verschillende soorten maagkanker, omdat maagkanker in verschillende soorten cellen kan ontstaan.

Maagkanker is meestal een adenocarcinoom 

Bij maagkanker wordt bijna altijd een adenocarcinoom in de maag bedoeld. Deze tumor ontstaat uit kliercellen (adenocellen) in de slijmvlieslaag van de maag. Ongeveer 95 van de 100 mensen met maagkanker heeft een adenocarcinoom.

Cardiacarcinoom

In 2019 had ongeveer 1 op de 3 mensen met maagkanker een cardiacarcinoom. Het ging om 500 mensen. Een cardiacarcinoom zit hoog in de maag, in het grensgebied tussen de slokdarm en de maag. Dit grensgebied heet de cardia. Zie ook de afbeelding van de maag.

Diffuus type adenocarcinoom

Bij 5 op de 100 mensen met een adenocarcinoom is er niet één duidelijke tumor te zien. De kanker zit op verschillende plekken tegelijkertijd in de maag. Dit heet ook wel diffuse maagkanker.

Bij een klein deel van de mensen ontstaat diffuse maagkanker door een erfelijke aanleg. Lees verder over erfelijke diffuse maagkanker

Linitis plastica

Linitis plastica is een vorm van diffuse maagkanker die weinig voorkomt. Bij linitis plastica is de kanker vanuit het maagslijmvlies in de spieren van de maagwand gegroeid. Daardoor wordt de maagwand dikker en stugger en kan de maag minder goed werken. 

Vaak is de kanker doorgegroeid in organen die dichtbij de maag liggen, zoals de het begin van de dunne darm en de slokdarm.

Andere soorten kanker in de maag

Er zijn ook andere vormen van kanker in de maag. De behandeling van deze tumoren in de maag is anders dan de behandeling van maagkanker. De kankersoorten heten ook geen maagkanker. Je arts kan je meer informatie geven over de behandeling.

Maaglymfoom (MALT)

Een maaglymfoom ontstaat uit de cellen van het immuunsysteem in de maagwand. De afkorting voor een maaglymfoom is MALT. MALT is een non-hodgkinlymfoom

Gastro-intestinale tumor (GIST)

Een gastro-intestinale tumor ontstaat uit het bindweefsel rond de maag. Lees meer over GIST.

Neuro-endocriene tumor (NET) 

Een NET van de maag ontstaat uit neuro-endocriene cellen van de maag. Lees meer over NET op kanker.nl en over NET in de maag bij de NET-groep.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2020

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.