Risicofactoren van maagkanker

Opslaan

Hoe maagkanker precies ontstaat, is niet bekend. Wel zijn er risicofactoren bekend die de kans op maagkanker groter maken:

Besmetting met Helicobacter pylori bacterie

Mensen die langdurige besmet zijn met de Helicobacter pylori bacterie hebben een grotere kans om maagkanker te krijgen. 

Bij sommige mensen zit deze bacterie in de maag. De bacterie kan een langdurige ontsteking van het maagslijmvlies en maagzweren veroorzaken. Daardoor kunnen de cellen in het maagslijmvlies veranderen. De afwijkende cellen kunnen vele jaren later in kankercellen veranderen. Dan kan maagkanker ontstaan. Daarom moet een infectie met de Helicobacter pylori altijd behandeld worden met antibiotica.

Meer informatie over maagklachten en de Helicobacter pylori bacterie vind je op Thuisarts.nl en mdls.nl

Levensstijl

Een aantal factoren in de levensstijl verhogen het risico op maagkanker:

Roken

Rokers hebben 2 keer zoveel kans op maagkanker dan niet-rokers, vooral op kanker bij de maagingang (cardiatumor).

Alcohol

Het drinken van 3 of meer alcoholische dranken per dag verhoogt het risico op maagkanker. Dit geldt vooral voor rokers en mannen.

Veel rood of bewerkt vlees eten

Mensen die meer dan de geadviseerde hoeveelheid rood vlees of bewerkt vlees per dag eten, hebben een grotere kans om maagkanker te krijgen. 

Rood vlees is vlees van runderen, schapen, geiten en varkens. Bewerkt vlees is voor de verkoop bewerkt om de smaak of houdbaarheid te beïnvloeden door het te roken, door het te zouten of door conserveringsmiddelen toe te voegen. Voorbeelden van bewerkt vlees zijn hamburgers, worstjes, ham, bacon en spek. 

Dit eten kan het maagslijmvlies beschadigen. Daardoor kunnen de cellen in het maagslijmvlies veranderen. De afwijkende cellen kunnen vele jaren later in kankercellen veranderen. Dan kan maagkanker ontstaan.

Heb je de Helicobacter pylori bacterie in je maag, dan kan deze bacterie sneller een infectie veroorzaken. De maag kan ook gevoeliger worden voor kankerverwekkende stoffen, zoals nicotine.

Veel zout voedsel eten

Het eten van veel gezouten voedsel verhoogt het risico op maagkanker. Vaak gaat het om bewerkte voeding, zoals chips, pizza’s, soepen, sauzen en kant-en-klaarmaaltijden. Bewerkt vlees bevat ook veel zout. 

Overgewicht 

Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor maagkanker. 

Mensen met overgewicht hebben een verhoogde druk op de maag. Daardoor hebben ze meer last van chronische reflux: het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm. Door maagzuren beschadigt het slijmvlies van het overgangsgebied tussen de maag en de slokdarm. Na verloop van tijd kan het slijmvlies gaan ontsteken. Bij een chronische ontsteking kan de structuur van het weefsel veranderen. Hierdoor is er een grotere kans op kanker bij de maagingang, een cardiatumor. 

Vetcellen kunnen ook stoffen afgeven die het risico op kanker verhogen.

Eerdere aandoeningen

Een aantal medische aandoeningen kan het risico op maagkanker verhogen:

Eerder geopereerd zijn aan de maag

Na het verwijderen van een deel van je maag heb je een grotere kans op kanker in het overblijvende deel van de maag. Een kleinere maag produceert minder maagsap, en dus minder maagzuur. Doordat er minder maagzuur is, kunnen er meer bacteriën in de maag groeien. Deze bacteriën kunnen helpen om meer chemische stoffen te produceren die het risico op maagkanker kunnen verhogen.

Lange tijd te weinig of geen maagzuur hebben

Soms maakt de maag om andere redenen langdurig te weinig of helemaal geen maagzuur meer aan (achloorhydrie). Hierdoor wordt de kans op maagkanker groter. 

Erfelijke aanleg voor maagkanker

Drie tot vijf van de 100 mensen met maagkanker krijgt de ziekte door een erfelijke aanleg. Lees meer over erfelijkheid en maagkanker.

Heb je vragen over erfelijkheid en maagkanker, bespreek die dan met je huisarts of specialist. Zij kunnen je eventueel doorsturen naar een specialist op het gebied van erfelijkheid: een klinisch geneticus.

Poliepen in de maag

Maagkanker kan ontstaan uit een poliep. Dat is een woekering van het maagslijmvlies. Poliepen in de maag komen bijna nooit voor. De meeste mensen met poliepen in de maag hebben de erfelijke aandoening polyposis. Lees meer over polyposis.

Pernicieuze anemie

Pernicieuze anemie is een zeldzame ziekte. Bij mensen met deze ziekte is er in de maag een verlies ontstaan aan cellen die het zogenaamde ‘Intrinsic Factor’ aanmaken. Meestal is dit het gevolg van een auto-immuun reactie, een gestoorde afweer tegen lichaamseigen cellen.  De onderliggende auto-immune ontsteking heet auto-immuungastritis of atrofische gastritis. Mensen met deze aandoening hebben een iets groter risico om maagkanker te krijgen.

Lees meer over atrofische gastritis op mdls.nl

Niet besmettelijk

Kanker is niet besmettelijk. Ook maagkanker niet. Ook via speeksel, braaksel of ontlasting kun je niet besmet raken.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2020

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.