Uitzaaiingen bij maagkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Maagkanker kan uitzaaien. Dat betekent dat de kankercellen via het lymfevocht of bloed op andere plekken in het lichaam terechtkomen. Een ander woord voor uitzaaiing is metastase. Bijna de helft van de mensen met maagkanker heeft al uitzaaiingen als maagkanker ontdekt wordt.

Lees op deze pagina over:

Uitzaaiingen van maagkanker naar de lymfeklieren rond de maag

Kankercellen kunnen zich verspreiden via de lymfevaten. Ze komen dan eerst terecht in de lymfeklieren rond de maag. Daar kunnen ze uitgroeien tot uitzaaiingen.

Wanneer je uitzaaiingen naar lymfeklieren rond de maag hebt, heb je nog kans om te genezen.

Uitzaaiingen van maagkanker naar het buikvlies

Kankercellen kunnen ook losraken van de tumor en zich in de buikholte verspreiden. Daar kunnen ze uitgroeien tot uitzaaiingen op het buikvlies. Het buikvlies is een dun vlies aan de binnenkant van de buikholte. Het buikvlies zit ook om de organen in de buik heen.

Behandeling van uitzaaiingen op het buikvlies

Heb je uitzaaiingen op het buikvlies, dan is genezing niet meer mogelijk. Wel kun je soms nog behandeld worden met HIPEC. Het is nog niet duidelijk of HIPEC goed werkt bij maagkanker. Daarom is dit nog geen standaardbehandeling en gebeurt de behandeling alleen in studieverband. Lees de informatie over HIPEC bij maagkanker.

Vocht in de buikholte (ascites)

Wanneer je uitzaaiingen in de buikholte hebt, kun je last krijgen van een teveel aan vocht in je buik. Dat heet ascites. Hierdoor kan je buik opzetten en pijnlijk aanvoelen. Lees verder over ascites.

Uitzaaiingen van maagkanker naar andere delen van het lichaam

Kankercellen kunnen via de lymfebanen uitzaaien naar andere lymfeklieren in het lichaam, zoals de hals of de onderbuik. Ze kunnen ook via het bloed uitzaaien naar bijvoorbeeld de lever of de longen.

Heb je uitzaaiingen van maagkanker naar andere delen van het lichaam, dan kun je helaas niet meer genezen. Wel kun je 1 of meer behandelingen krijgen om de ziekte te remmen en klachten te verminderen. Lees verder over de behandeling van uitgezaaide maagkanker.

Lymfestelsel

Op verschillende plekken in het lichaam zitten groepen lymfeklieren. Ze vormen samen met de lymfebanen het lymfestelsel. Belangrijke groepen lymfeklieren zitten in de hals, langs de luchtpijp, in de oksels, bij de longen, in de buikholte, in het bekken en in de liezen.

Palliatieve zorg

Bij uitzaaiingen in andere organen begint vaak de palliatieve fase. Hoelang deze fase duurt, verschilt per persoon. Naast de palliatieve behandelingen kun je ook palliatieve zorg krijgen.

Palliatieve zorg helpt mee aan een goede kwaliteit van leven en bij een goede afronding van het leven. Ook je dierbaren kunnen van deze zorg gebruik maken.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Debby Geijsen

Radiotherapeut, Amsterdam UMC (locatie AMC)

illustratie-arts-man

Dr. Sjoerd Lagarde

Chirurg-oncoloog, Erasmus MC

Foto Tanya Bisseling

Dr. Tanya Bisseling

Maag-darm-leverarts, Radboudumc

LinkedIn

Foto Nadia Haj Mohammad

Drs. Nadia Haj Mohammad

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Linkedin

illustratie-mensen

Mensen die maagkanker hebben (gehad)

logo SPKS

Patiƫntenorganisatie SPKS

Werkgroep maagkanker
Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2016