Onderzoek en diagnose

Uitzaaiingen bij maagkanker

Opslaan

Kanker kan uitzaaien. Groeit de tumor door, dan neemt de kans toe dat er kankercellen losraken en worden verspreid. Zo ontstaan uitzaaiingen. 

Kankercellen kunnen zich verspreiden via de lymfe. De kankercellen komen dan eerst terecht in de lymfeklieren rond de maag. Daar kunnen ze uitgroeien tot uitzaaiingen. Via deze lymfeklieren kunnen kankercellen later ook andere lymfekliergebieden in het lichaam bereiken. 

Ook via het bloed kunnen kankercellen zich verspreiden. Ze kunnen dan uitzaaien naar organen als de lever en de longen. Kankercellen kunnen ook losraken en zich in de buikholte verspreiden. Daar kunnen ze uitgroeien tot uitzaaiingen. Er kan daardoor vocht in de buik ontstaan. Dit vocht heet ascites. Hierdoor kan de buik opzetten en pijnlijk aanvoelen. 

Krijg je (later) ergens anders een tumor, bijvoorbeeld in de lever? Dan zijn dit bijna altijd kankercellen uit de maag. Je hebt dan geen leverkanker, maar uitzaaiingen van maagkanker.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2016

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl, Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal.

Met medewerking van

Dr. Bisseling, T.M. (MDL-arts), Dr. Hartgrink, H.H. (chirurg-oncoloog), Prof. Dr. Hillegersberg, R. (chirurg), Dr. Jansen, E.P.M. (radiotherapeut), Leemhuis, J. (ervaringsdeskundige)