Gevolgen

Voeding bij maagkanker

Opslaan

Na het eten wordt het voedsel tijdelijk in de maag opgeslagen. Hier wordt het vermengd met maagsap voordat het verteerd wordt in de darm. Eet daarom rustig en kauw goed om de vertering en opname zo goed mogelijk te laten verlopen.

Je kunt moeite hebben met eten. Dit hangt af van het type operatie dat je hebt gehad. Het spijsverteringskanaal past zich na een tijd aan de nieuwe situatie aan. Probeer daarom producten na een paar weken nog een keer. Meestal kunnen mensen een aantal producten na een tijd weer verdragen en langzamerhand wat grotere hoeveelheden eten.

Veel mensen kunnen hun eetgewoonten aanpassen en weten zelf na een tijd het beste wat goed en minder goed gaat. Is de maag of een deel ervan verwijderd, dan kun je last hebben van:

Energie- en eiwitrijk eten

Vlak na de maagoperatie is het belangrijk om energie- en eiwitrijk te eten. Vaak zijn dat nu juist vaak de voedingsmiddelen die klachten geven als dumping en diarree. Pakjes drinkvoeding kunnen ervoor zorgen dat het gewicht op peil blijft of komt. Die zijn er ook zonder lactose, op fruitbasis of als soepje. Denk verder aan stamppot (eventueel verrijkt met energierijk dieetpoeder) met daarover vlees verwerkt tot ragout of hachee.

Als spijsverteringsproblemen hevig zijn of blijven, ben je mogelijk overgevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen. Mogelijk ben je gebaat bij het slikken van probiotica en/of enzymen. Vraag de arts of diëtist hiernaar.

Voedingsvezels

Voedingsvezels worden na een maagverwijdering goed verdragen. Wees voorzichtig met het gebruik van de grofvezelige vellen van citrusfruit (sinaasappel, grapefruit, pomelo’s etcetera). Kauw  het eten goed.

Voeding voor de operatie

Het is voor het herstel na de operatie belangrijk om voor de operatie zo gezond mogelijk te eten. Het is belangrijk dat je in deze periode geen gewicht verliest. Eiwitten zijn in deze periode extra belangrijk. De diëtist zal adviseren om voldoende eiwit en energie te eten.  

Kun je voor de operatie niet genoeg eten, dan kun je aanvullende drinkvoeding voorgeschreven  krijgen. Als dit ook niet goed mogelijk is, kan sondevoeding nodig zijn.  

Sondevoeding is vloeibare voeding die door een dun slangetje, een sonde, via de neus in de maag komt. Sondevoeding bevat voldoende calorieën en alle voedingsstoffen die je nodig hebt.

Voeding na de operatie

Ook na de operatie is het belangrijk om voldoende energie en eiwit binnen te krijgen. Dit is belangrijk voor het herstel: het lichaam heeft energie en eiwit nodig om te genezen. Ook is het nodig om sterk genoeg te zijn voor eventuele volgende behandelingen, zoals chemotherapie.  

Voor voeding na de operatie legt de arts soms een voedingsfistel (een jejunostomie) aan. Dit is een kunstmatige opening tussen de darm en de buikwand. De sondevoeding komt door een sonde via de fistel in de dunne darm terecht.  

Is sondevoeding niet mogelijk? Dan kun je een infuus krijgen waardoor de voedingsstoffen rechtstreeks in het bloed terechtkomen. Dit wordt parenterale voeding genoemd.

Gewichtsverlies na een operatie

De meeste mensen die een maagoperatie hebben ondergaan verliezen 10% van hun gewicht in de eerste weken tot maanden na de operatie. Het voedsel gaat sneller door het maagdarmkanaal, waardoor  je het eten slechter verteert en je minder voedingsstoffen opneemt.

In geval van dreigend ondergewicht kunnen capsules met alvleesklierenzymen tijdens de maaltijd in sommige gevallen helpen om met name vet en koolhydraten beter te verteren. Dit is vooral het geval bij overmatige ontlastingsproductie en ontlasting die vettig van structuur is.

Voedingsproblemen zonder behandeling

Als je niet behandeld wordt, kun je ook last hebben van:

  • minder eetlust
  • afkeer van bepaald voedsel
  • pijn bij het eten
  • overgeven
  • vermoeidheid
  • verstopping stent: het kunststof buisje dat voedsel van de slokdarm naar de maag laat gaan, kan verstopt raken.

Deze klachten maken goed eten vaak moeilijk. Een oplossing kan zijn om de voeding aan te vullen met dieetpreparaten. Of over te gaan op volledige drinkvoeding. Denk je erover om een speciaal dieet of voedingssupplement te gebruiken? Bespreek dit met je diëtist.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juni 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Bisseling, T.M. (MDL-arts), Prof. Dr. Hillegersberg, R. (chirurg), Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO) (diëtist), Leemhuis, J. (ervaringsdeskundige), Dr. Sandick, J.W. van (chirurg)