Gevolgen

Dumpingsyndroom bij maagkanker

Opslaan

Als de maag of een deel van de maag verwijderd is, kun je last krijgen van het dumpingsyndroom. Dit kan ook als een deel van de maag is gebruikt om een buismaag aan te leggen. Met dumping wordt bedoeld dat het voedsel sneller en in grote hoeveelheden in de dunne darm terechtkomt. Dit geeft vaak allerlei klachten, vooral bij vloeibaar eten.

Vroege dumpingklachten

Meestal ontstaan de dumpingklachten binnen een halfuur tot een uur na de maaltijd. Dit zijn de vroege dumpingklachten zoals diarree, een opgeblazen buik en buikkrampen.

Late dumpingklachten

Late dumpingklachten ontstaan 1,5 uur tot 2 uur na de maaltijd. De klachten kunnen zijn: zweten, concentratiestoornissen en trillen. Maar je kunt ook last krijgen van hartkloppingen of duizeligheid.

Enkele tips bij het dumpingsyndroom:

  • Om dumping te voorkomen is het belangrijk om rustig te eten, goed te kauwen en geen grote porties te eten. 
  • Eet 6 tot 9 kleinere maaltijden per dag in plaats van 3. Drink er liever niet bij, of maximaal 1 glas.
  • Drink zo weinig mogelijk suikerrijke dranken zoals frisdrank en limonade. Wees ook terughoudend met melk. Zure melkproducten geven meestal minder problemen.
  • Ga bij ernstige klachten even liggen na de maaltijd.

Als je veel last hebt van de dumpingklachten kun je erg afvallen. Een diëtist kan je advies geven om goed met de dumpingsklachten om te gaan en wellicht andere voeding voorschrijven. Eventueel kan je arts medicijnen voorschrijven.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2016

Dit artikel is geschreven door kanker.nl, Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal.

Met medewerking van

Dr. Bisseling, T.M. (MDL-arts), Prof. Dr. Hillegersberg, R. (chirurg), Jager, M. (ervaringsdeskundige), Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO) (diëtist), Leemhuis, J. (ervaringsdeskundige), Dr. Sandick, J.W. van (chirurg)