Behandeling en bijwerkingen

Vergelijk ziekenhuizen voor maagkanker

Opslaan

Je kunt niet in alle ziekenhuizen terecht voor de volledige behandeling van maagkanker. Voor een deel van het zorgtraject kan het zijn dat je wordt verwezen naar een ander ziekenhuis. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt welke ziekenhuizen operaties voor maagkanker mogen verrichten.

Voor de behandeling van maagkanker bestaan kwaliteitsnormen. Dit zijn eisen waaraan een ziekenhuis moet voldoen om goede zorg aan kankerpatiënten te kunnen bieden.

Een van die kwaliteitsnormen is een minimum aantal operaties voor maagkanker dat een ziekenhuis minstens per jaar moet verrichten. Dat wordt ook wel de volumenorm genoemd. Deze volumenorm is dat er per jaar, per ziekenhuislocatie minimaal 20 maagkankeroperaties worden uitgevoerd. Is dat 3 opeenvolgende jaren zo, dan voldoet het ziekenhuis aan de volumenorm. Je kunt uw specialist altijd vragen of het ziekenhuis aan deze normen voldoet.

Patiëntenorganisatie SPKS heeft uitgezocht hoeveel maagkankeroperaties ziekenhuizen per jaar doen. Het resultaat van SPKS kun je onderaan deze pagina downloaden (PDF).

De volumenorm is echter niet de enige kwaliteitsnorm en zegt onvoldoende over de kwaliteit van de zorg. Het is daarom aan te raden om naar meer kwaliteitsnormen te kijken. Zoals: maakt het ziekenhuis gebruik van de modernste technieken? Doet het ziekenhuis mee aan het multidisciplinair overleg van andere verwijzende ziekenhuizen? Zijn de medewerkers geschoold volgens de landelijke richtlijnen? Worden de behandelingen verricht volgens de landelijke richtlijnen?

Zo’n kwaliteitsnorm geeft een aanwijzing over bijvoorbeeld de kwaliteit, de veiligheid, de doelmatigheid en de toegankelijkheid van de zorg. Informatie over kwaliteitsnormen staat op de website van elk ziekenhuis of is via uw zorgverzekeraar op te vragen. Alle normen zijn te vinden in het SONCOS-normeringsrapport (zie onderaan deze pagina).

Op dit moment worden ook de resultaten van de operatie van slokdarm- en maagkanker in Nederland geregistreerd. . Doel van de registratie is het verkrijgen van inzicht in de kwaliteit van zorg, zodat deze nog verder kan worden verbeterd. Kijk voor meer informatie bij DUCA (zie onderaan deze pagina).

Hoe kies ik een ziekenhuis?

Via de Patiëntenwijzer maagkanker kun je zoeken naar het ziekenhuis dat het beste bij je past. Vul postcode en aandoening in en je krijgt een overzicht van de ziekenhuizen met de daarbij horende kwaliteitsinformatie.

Patiëntenvereniging SPKS heeft deze Patiëntenwijzer samen met de Levenmetkanker-beweging en patiëntenfederatie NPCF ontwikkeld. De Patiëntenwijzer maagkanker is gebaseerd op de gegevens die de ziekenhuizen hebben aangeleverd over de zorg aan mensen met maagkanker. Je kunt aangeven wat je belangrijk vindt en vervolgens adviseert deze keuzehulp welk ziekenhuis het beste bij je wensen past. 

In de Patiëntenwijzer is ook te vinden welk oordeel andere patiënten aan dit ziekenhuis hebben gegeven. Je eigen waardering voor de kankerzorg kun je geven op de website Zorgkaart Nederland. Ook uw huisarts, zorgverzekeraar of de gratis KWF Kanker Infolijn kunnen  helpen bij het maken van een keuze voor een ziekenhuis.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juni 2014

Dit artikel is geschreven door NFK, kanker.nl, KWF Kankerbestrijding, Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal.