Controle en nazorg bij maagkanker

Opslaan

Na de behandeling van maagkanker is het gebruikelijk dat je nog regelmatig op controle komt bij je arts en bij de diëtist. 

Ook als je niet meer beter kunt worden, kun je je arts blijven zien. De controles kunnen in het ziekenhuis maar soms ook bij de huisarts plaatsvinden.  

Heeft de behandeling effect? 

Tijdens de controles wordt gekeken of de behandeling effect heeft. Deze controles worden ook wel nacontrole of follow-up genoemd. De onderzoeken die tijdens de controle gedaan worden, kunnen de volgende doelen hebben:  

  • Heeft de behandeling effect?  
  • Heb je last van bijwerkingen? 
  • Is de kanker niet teruggekomen?   
  • Blijf je op gewicht en is je voedingstoestand voldoende?

De volgende onderzoeken kun je krijgen bij de controles na maagkanker:   

  • Lichamelijk onderzoek
  • Bloedonderzoek 
  • Als je klachten hebt: een gastroscopie of CT-scan
  • Onderzoek naar voedingsstatus bij een diëtist

Ook als je niet meer beter kunt worden, kun je je arts of verpleegkundige blijven zien. De arts kan bijvoorbeeld onderzoeken doen om de ontwikkeling van de ziekte bij te houden.  

Heb je last van de gevolgen? 

Tijdens de controle kun je ook met je arts bespreken of je last hebt van de gevolgen van kanker. Bijvoorbeeld of je klachten hebt door de behandeling of last hebt van late gevolgen van de ziekte.   

Misschien maak je je zorgen of heb je last van mentale klachten. Ook dit kun je met je arts bespreken. Als je behoefte hebt aan meer begeleiding kan de arts je doorsturen naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut, maatschappelijk werker of psycholoog.     

Hoe vaak zijn de controles bij maagkanker?  

Je arts bespreekt met je hoe vaak je op controle kunt komen. Dit hangt af van je conditie en de kans dat de ziekte terugkomt. Meestal blijf je  mimimaal 5 jaar onder controle. 

Angst voor controles 

Iedereen beleeft de controles anders. Het kan zijn dat je het een veilig idee vindt om regelmatig naar het ziekenhuis te gaan. Maar misschien zie je juist op tegen de controles. Bijvoorbeeld omdat je bang bent dat de kanker terugkomt of de ziekte zich heeft uitgebreid. Dit is niet vreemd, veel mensen hebben deze angst.  

Bespreek met je arts hoe je de controles beleeft en wat je wensen zijn. Misschien kun je vaker of minder vaak op controle komen. De controles zijn niet verplicht.  

Als je klachten hebt tussen de controles in 

Misschien heb je tussen de controles door pijn of klachten. Die klachten kunnen door de ziekte komen, maar dat hoeft niet. Bespreek je klachten met je huisarts of vervroeg je afspraak met de arts. Zij kunnen je onderzoeken en proberen de oorzaak van de klachten op te sporen. 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2020

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.