Behandeling bij maagkanker

Opslaan

Bij maagkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Welke behandeling je krijgt, hangt af van het stadium van je ziekte en je lichamelijke conditie. Vaak krijg je een combinatie van behandelingen.

Lees verder over:
•    De behandeling van maagkanker met een operatie
•    De behandeling van maagkanker die niet meer te genezen is

Behandeling van maagkanker met een operatie

Als er geen uitzaaiingen van maagkanker zijn, zal de chirurg proberen de tumor te verwijderen. Kan de chirurg de tumor helemaal verwijderen, dan is er een kans dat je geneest van maagkanker.

De behandeling begint meestal met chemotherapie. Daarna krijg je een operatie. Na de operatie krijg je weer chemotherapie.

De behandeling is zwaar en heeft risico’s. Daarom kun je de behandeling alleen krijgen als je een goede conditie hebt. Er is een grote kans dat de maagkanker na de behandeling terugkomt. Dit gebeurt bij ongeveer de helft van de mensen die een operatie en chemotherapie hebben gehad.

Lees de uitgebreide informatie over een maagoperatie

Behandeling van maagkanker die niet meer te genezen is 

Bij maagkanker kun je niet altijd genezen door de behandeling. Als er uitzaaiingen zijn naar  andere organen of naar lymfeklieren op afstand (stadium 4) of als de chirurg de tumor niet verwijderen kan, is genezing niet mogelijk.  Dat geldt meestal ook als maagkanker teruggekomen is na een eerdere operatie. De arts kan dan proberen om de groei van de kanker te remmen of je klachten te verminderen. Dit heet een palliatieve behandeling.

Mogelijke palliatieve behandelingen zijn:

Je kunt ook besluiten dat je geen behandeling wilt.

Nieuwe behandelingen bij maagkanker

Naast bovenstaande behandelingen kun je soms deelnemen aan behandelingen in onderzoeksverband (trials). Je krijgt dan bijvoorbeeld een nieuwe behandeling of een combinatie van behandelingen waar artsen nog onderzoek naar doen. 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2020

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.