Gevolgen

Emoties en longkanker

Opslaan

Kanker gaat gepaard met veel emoties. Zoals een onzeker gevoel over de toekomst. En angst voor pijn.

Kunt u niet meer genezen van de longkanker, dan denkt u misschien ook aan de manier waarop u komt te overlijden. Veel mensen met longkanker zijn bang dat ze zullen stikken. Maar dat komt eigenlijk bijna niet voor. Uw arts kan veel doen om een verstikking te voorkomen.

Emoties kunnen klachten versterken

Veel mensen met longkanker hebben last van kortademigheid, benauwdheid en pijn. Deze klachten hoeven niet altijd 100% door de ziekte te komen. Ze kunnen ook ‘gevoed’ worden door emoties. Zoals angst, paniek of boosheid.

Gevoelens kunnen lichamelijke klachten versterken. En andersom: als de emoties afnemen, kunnen klachten ook minder worden.

Met emoties en klachten omgaan

U kunt aan de arts of verpleegkundige vertellen welke emoties u ervaart. Hij of zij kan u vertellen welke mogelijkheden er zijn om klachten te verminderen. Een voorbeeld: de arts schrijft zuurstof voor om benauwdheid te verminderen. Dat kan ook de angst die samengaat met benauwdheid ook afnemen.

Ook kunt u een verwijzing krijgen voor een zorgverlener die u kan helpen met de emoties om te gaan. Zoals een maatschappelijk werker of een psycholoog. Hierdoor kunnen angst en spanningen afnemen.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: februari 2019

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Longkanker Nederland