Risicofactoren van lipkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan
Sommige mensen hebben  een verhoogd risico op het ontwikkelen van lipkanker. De belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van een tumor in de mond- of keelholte zijn: 
  • roken
  • overmatig alcohol drinken
  • veel blootstelling aan uv-straling (van bijvoorbeeld de zon)

Roken en alcohol

Een groot deel van de patiënten met kanker van de mond- of keelholte heeft voor de behandeling gerookt en/of overmatig alcohol gedronken. Mensen die tabak én alcohol gebruiken lopen extra risico, omdat deze elkaars werking versterken.

Rookt u en/of drinkt u alcohol, dan heeft dit een duidelijk nadelige invloed op de resultaten van de behandeling. Ook vergroot het de kans dat de ziekte terugkomt of er een nieuwe tumor ontstaat. Daarom is het ontzettend belangrijk dat u hiermee stopt. Heeft u veel moeite heeft om te stoppen met roken of drinken, bespreek dit dan met uw (huis)arts.  

Erfelijkheid

Mogelijk spelen ook erfelijke factoren een rol bij het ontstaan van kanker van de mond- of keelholte. Het schadelijke effect dat kankerverwekkende stoffen van buitenaf hebben, is waarschijnlijk erfelijk bepaald. Dat betekent dat bijvoorbeeld tabak of alcohol de ene persoon een grotere kans op kanker geeft dan de andere.

Veel mensen denken of zijn bang dat kanker besmettelijk is, maar kanker is niet besmettelijk. Lipkanker dus ook niet. Ook is geen besmetting mogelijk door opgehoest slijm.

Colofon

Met medewerking van:

Prof. dr. Michiel van den Brekel

Keel-neus-oorarts, Antoni van Leeuwenhoek

Afbeelding mensen

Ervaringsdeskundigen met lipkanker

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl, Stichting Klankbord

Laatste update: januari 2015