Spreek- en slikklachten

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

De arts kan van tevoren niet precies zeggen hoe het na de behandeling met eten, drinken en spreken zal gaan.

Bij een operatie moet de arts soms spieren en/of zenuwen verwijderen die u helpen bij het eten, drinken en spreken. Soms moet hij dit weefsel vervangen door weefsel uit een ander deel van het lichaam. Hierdoor verandert uw gevoel en hoe u uw lippen, tong, kaak, gehemelte en/of keel kunt bewegen. Deze klachten kunnen tijdelijk of blijvend zijn.

Ook bestraling kan dit veroorzaken. Door bestraling kan daarnaast verlittekening (fibrose) ontstaan. Hierdoor waardoor de hals en keel erg stijf. Ook dit kan ervoor zorgen dat het slikken moeilijker gaat.

Deze veranderingen hebben vaak grote gevolgen:

  • door bijvoorbeeld een verminderde controle over de tong of het ontbreken van een deel van de tong kunt u moeilijker of niet meer kauwen
  • het kan zijn dat u af en toe vocht of voedsel uit uw mond verliest
  • vocht en/of voedsel doorslikken kan moeilijk zijn
  • eten kan in de luchtpijp of neusholte terechtkomen

Praten is moeilijker als u het gevoel in lippen, tong en kaak verliest en ze minder makkelijk kunt bewegen. Ook bent u minder goed te verstaan. Een logopedist kan u helpen zo goed mogelijk te leren omgaan met deze veranderingen. Een logopedist is opgeleid om mensen te helpen met spraak- en slikproblemen. Hij bespreekt met u:

  • wat de de beste houding is bij het eten en drinken
  • hoe u voedsel in uw mond kunt nemen
  • welk soort voedsel u het best kunt kiezen

Vaak start u al snel na de behandeling met oefeningen om uw lippen, tong en kaak zo goed mogelijk te kunnen bewegen. En daarmee ook het eten, drinken en praten te verbeteren. De logopedist leert u sliktechnieken als dit nodig is.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat slikoefeningen op langere termijn zorgen voor minder slikklachten. 

Dilatatie

Na beschadiging van het weefsel door bestraling kan littekenweefsel ontstaan. Hierdoor kunnen de keel en slokdarm vernauwd zijn, waardoor slikklachten ontstaan. Deze klachten kunnen worden verholpen met het oprekken van de vernauwde doorgang. Dit heet dilatatie. 
 

Colofon

Met medewerking van:

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2013