Tracheotomie bij lipkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Bij de zeer uitgebreide operaties (commando-operatie) is vaak een tracheotomie nodig. Door de operatie kunt u tijdelijk een zwelling hebben in uw mond en/of keel. Hierdoor kunt u moeilijker slikken en ademhalen. Om te voorkomen dat u het benauwd krijgt en om verslikken tegen te gaan, maken de artsen via uw hals een tijdelijk gaatje in de luchtpijp. Deze ingreep heet een tracheotomie. 

Een tracheotomie gebeurt tegelijk met de grote operatie van de tumor. Het gaatje wordt opengehouden met een hol pijpje: een canule. De canule bestaat uit 2 buisjes die in elkaar passen. 

Als de canule is geplaatst kunt u moeilijker of niet meer praten. U moet dan met gebaren, pen en papier of een laptop communiceren.

Zo lang u moeite heeft met ademhalen of verslikken, blijft de canule zitten. Deze moet regelmatig worden schoongemaakt. In het begin doet de verpleegkundige dit voor u. Later leert u zelf de canule te verzorgen. Het binnenste buisje kunt u verwijderen om schoon te maken. U kunt door het buitenste buisje gewoon blijven ademen.

Is de zwelling minder, meestal na enkele dagen, dan kan de arts de canule verwijderen. Dit gebeurt dan meestal voordat u uit het ziekenhuis wordt ontslagen. Het gaatje groeit vanzelf weer dicht. Dit gaat soms sneller als de arts de opening hecht. De thuiszorg komt de wond zo nodig elke dag verzorgen.
 

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Prof. dr. Remco de Bree

Keel-neus-oorarts, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

Prof. dr. Michiel van den Brekel

Keel-neus-oorarts, Antoni van Leeuwenhoek

Prof. dr. Frans Hilgers

Keel-neus-oorarts, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding

Laatste update: januari 2015