De diagnose leverkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Wanneer je hoort dat je leverkanker hebt, is dat een flinke schok. Hoe gaat het verder? En wat kun je doen? Je leest het op deze pagina. 

Meestal is bij de uitslag al meer bekend over het stadium van de kanker. Soms zijn daar extra onderzoeken voor nodig, bijvoorbeeld om te zien of er uitzaaiingen zijn. Er volgt nu dus een onzekere tijd. Het kan een paar weken duren voordat je helemaal weet waar je aan toe bent.  

Kinderwens en leverkanker

De behandeling van leverkanker kan gevolgen hebben voor het krijgen van kinderen in de toekomst. Heb je een kinderwens? Dan is het belangrijk om dit voor de start van de behandeling met je arts te bespreken.

Ziekenhuizen voor leverkanker

Het is belangrijk dat je een behandeling krijgt in een ziekenhuis dat ervaring heeft met leverkanker. Bekijk welke ziekenhuizen er zijn voor leverkanker. 

Casemanager: een vast aanspreekpunt

Tijdens de onderzoeken en behandeling krijg je verschillende behandelaars. Het is dan handig om een vast aanspreekpunt te hebben. Dit heet casemanager. Steeds meer ziekenhuizen werken met casemanagers. Vaak is dit een oncologieverpleegkundige, of een verpleegkundig specialist. 

Een casemanager is jouw vaste aanspreekpunt in het ziekenhuis. Hij of zij is verantwoordelijk voor je behandelplan, houdt overzicht over het hele traject en heeft contact met de verschillende behandelaars. Bespreek met de behandelend arts of je een casemanager kunt krijgen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Bart Takkenberg

Dr. Bart Takkenberg

Maag-darm-leverarts, Amsterdam UMC (locatie AMC)

LinkedIn

Foto Lieke Corpelijn

Lieke Baade-Corpelijn, MSc.

Verpleegkundig specialist, Maastricht UMC+

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020