Chemo-embolisatie (TACE) bij leverkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Chemo-embolisatie  (TACE) is geen behandeling waardoor je kunt genezen van leverkanker. Wel kan TACE de groei van de kanker remmen en de levensverwachting verbeteren. 

Lees op deze pagina over:

Wat is chemo-embolisatie?

Transarteriële chemo-embolisatie (TACE) is een behandeling waarbij de arts de bloedtoevoer naar de levertumor afsluit én er direct in de tumor chemotherapie komt.

De arts spuit heel kleine bolletjes in de leverslagader. De bolletjes zijn gevuld met medicijnen tegen kanker (chemotherapie). Ze blijven steken in de kleine bloedvaten van de tumor. Daardoor krijgen de kankercellen geen zuurstof en voedingsstoffen meer. Ook komt de chemotherapie langzaam vrij uit de bolletjes om de kankercellen kapot te maken.

Wanneer krijg je chemo-embolisatie bij leverkanker?

TACE is geen behandeling waardoor je kunt genezen. Wel kan TACE de groei van de kanker remmen en de levensverwachting verbeteren.

Je kunt TACE krijgen als je voldoet aan deze voorwaarden:

  • Je kunt geen operatie krijgen.
  • Je kunt geen RFA of MWA krijgen.
  • Het aantal tumoren en de grootte van de tumor of tumoren is beperkt.
  • De levertumor of levertumoren zijn niet of slechts zeer beperkt ingegroeid in de bloedvaten.
  • Je hebt geen uitzaaiingen buiten de lever. 
  • Je lever werkt nog redelijk goed.

Chemo-embolisatie in de wachttijd voor een levertransplantatie

Soms krijg je TACE als je op de wachtlijst staat voor een levertransplantatie. De arts probeert met TACE te voorkomen dat de tumor groeit in de wachttijd tot de transplantatie. 

Hoe gaat een behandeling met chemo-embolisatie?

Je krijgt een plaatselijke verdoving in de lies. Daarna schuift de arts via de liesslagader een dun slangetje (katheter) tot in de leverslagader. Door het slangetje gaat contrastvloeistof. Zo kan de arts röntgenfoto’s maken van de leverslagader en de juiste plek zoeken. 

Zit de katheter vlakbij de levertumor, dan spuit de arts de chemo-bolletjes in. Zijn er voldoende bolletjes geïnjecteerd, dan maakt de arts de opening in de lies dicht.

Na de behandeling blijf je nog 1 dag in het ziekenhuis. 

Leefregels na chemo-embolisatie

Eenmaal thuis moet je de eerste 24 uur rustig aan doen. Je mag je lies niet te veel belasten. Dit betekent: zo min mogelijk de trap op- en afgaan, niet zwaar tillen, niet sporten en niet bukken. Na het onderzoek mag je wel weer gewoon eten en drinken. Het is belangrijk dat je goed drinkt. Dan kunnen je nieren de contrastvloeistof zo snel mogelijk weer uitscheiden.

Nacontrole

Enkele weken na de behandeling ga je voor controle naar de arts. Meestal krijg je dan een CT-scan van je lever. Zo kan de arts zien of de behandeling heeft gewerkt en of de tumor is verdwenen.

Bijwerkingen van chemo-embolisatie

Als je chemo-embolisatie krijgt, kun je last hebben van bijwerkingen. Zoals een zeurend gevoel in je bovenbuik of misselijkheid. Of je voelt je wat koortsig en moe. Dat is normaal.

Deze bijwerkingen zijn meestal tijdelijk. De koorts duurt hoogstens een week. De vermoeidheid kan enkele weken aanhouden. De misselijkheid en buikpijn zijn met medicijnen te behandelen.

Wanneer contact opnemen met je arts?

Heb je last van een bijwerking? Neem dan contact op met je arts of verpleegkundige. Bijwerkingen zijn zelden levensbedreigend. Toch is het belangrijk om je arts zo snel mogelijk op de hoogte te brengen. Hij of zij kan je misschien geneesmiddelen voorschrijven om je klachten te verlichten.

In welke ziekenhuizen kun je terecht voor chemo-embolisatie?

Een behandeling met chemo-embolisatie is mogelijk in de academische ziekenhuizen:

  • Amsterdam UMC
  • Erasmus MC
  • LUMC
  • Maastricht UMC+ 
  • Radboudumc
  • UMCG
  • UMC Utrecht

Colofon

Met medewerking van:

Foto Bart Takkenberg

Dr. Bart Takkenberg

Maag-darm-leverarts, Amsterdam UMC (locatie AMC)

LinkedIn

Foto Mark Burgmans

Dr. Mark Burgmans

Radioloog, LUMC

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Otto van Delden

Interventieradioloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Foto Lieke Corpelijn

Lieke Baade-Corpelijn, MSc.

Verpleegkundig specialist, Maastricht UMC+

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020