Wat is leverkanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Leverkanker is kanker die in de lever ontstaat. Leverkanker ontstaat meestal als de lever erg beschadigd is geraakt, bijvoorbeeld door een chronische leverziekte.

Bij leverkanker zijn er een of meer kwaadaardige tumoren ontstaan in de lever. De lever ligt onder de ribben, net onder de rechterlong en is belangrijk voor de spijsvertering.

Leverkanker is bijna altijd een hepatocellulair carcinoom (HCC). Negen van de tien mensen met leverkanker hebben deze vorm. Deze informatie gaat over HCC.

Goed om te weten: heb je uitzaaiingen in je lever van een andere kankersoort, dan heb je geen leverkanker. Kijk voor informatie over de behandeling van uitzaaiingen in de lever op de pagina’s over jouw kankersoort. Bekijk alle kankersoorten.

Lees op deze pagina over:

Vooruitzichten bij leverkanker

Veel mensen gaan op zoek naar wat kanker betekent voor hun vooruitzichten. Is deze kanker goed te behandelen en wat kan ik verwachten? Soms is daar iets over te zeggen, maar soms ook niet. De prognose van leverkanker hangt af van verschillende dingen. Bijvoorbeeld van de grootte van de tumor en of er uitzaaiingen zijn. Ook de conditie van je lever speelt een rol.

Wil je weten waar je aan toe bent? Vraag het aan je arts. Die kan misschien meer vertellen.

Bekijk de overlevingscijfers van leverkanker.

Symptomen van leverkanker

Van leverkanker merk je vaak lange tijd niets. Daarom wordt leverkanker vaak pas laat ontdekt.

Klachten die vaak voorkomen bij leverkanker zijn buikpijn, minder eetlust, afvallen, misselijkheid of geelzucht. Maar je kunt ook andere klachten hebben.

Lees verder over de symptomen van leverkanker.

Oorzaken en risicofactoren van leverkanker

Leverkanker ontstaat meestal als de lever erg beschadigd is. Ongeveer 8 op de 10 mensen met leverkanker heeft ook levercirrose; dat is ernstige leverschade. Lees verder over de oorzaken en risicofactoren van leverkanker.

Uitzaaiingen van leverkanker

Leverkanker kan uitzaaien. Als leverkanker uitzaait, is dat meestal naar een nieuwe plek in de lever of naar de lymfeklieren, het buikvlies, de longen of de botten.

Lees verder over uitgezaaide leverkanker.

Onderzoeken bij leverkanker

Bij klachten die kunnen wijzen op leverkanker, verwijst de huisarts je naar een maag-darm-lever-arts (MDL-arts). Dat is een arts die veel verstand heeft van de lever en andere organen van de spijsvertering.

Hier krijg je meestal een echo of een scan van je buik. Heb je geelzucht, dan krijg je eerst een echografie.

Bekijk de uitgebreide informatie over de onderzoeken bij leverkanker.

Behandelingen bij leverkanker

Bij leverkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. De meeste mensen met leverkanker krijgen een behandeling om de ziekte te remmen en klachten te verminderen, zoals TACE, doelgerichte therapie of TARE. Een leveroperatie kan soms ook een behandeling zijn.

Lees verder over de behandeling van leverkanker.

Gevolgen van leverkanker

Leverkanker kan gevolgen hebben voor je dagelijks leven. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van vermoeidheid of problemen hebben met je spijsvertering. Ook afvallen en ondervoeding komt vaak voor.

Lees verder over de gevolgen van leverkanker.

Wat is leverkanker?

In deze video vertelt Bernard wat leverkanker is. (Bron: Nederlandse Leverpatiënten Vereniging).

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jiske van den Heuvel

Jiske van den Heuvel

Verpleegkundig specialist primaire levertumoren, LUMC

Foto Lieke Corpelijn

Lieke Baade-Corpelijn, MSc.

Verpleegkundig specialist, Maastricht UMC+

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2024