Wat is leverkanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Bij leverkanker ontstaat er een kwaadaardige tumor in de lever. De lever ligt onder de ribben, net onder de rechterlong. 

Bij leverkanker kan er 1 tumor in de lever zijn of kunnen er meerdere knobbeltjes (tumoren) op verschillende plekken in de lever voorkomen. Als de levertumoren groter worden, kunnen ze ingroeien in de bloedvaten.

Leverkanker is vaak hepatocellulair carcinoom (HCC) 

Er zijn  verschillende soorten leverkanker. Meestal gaat het om een hepatocellulair carcinoom (HCC). Ongeveer 9 van de 10 mensen met leverkanker heeft deze soort. De informatie op kanker.nl gaat alleen over het hepatocellulair carcinoom. 

HCC komt weinig voor. In 2019 kregen ongeveer 600 mensen in Nederland de diagnose HCC. De meesten zijn ouder dan 60 jaar. 

Oorzaken van leverkanker

Leverkanker ontstaat meestal als de lever erg beschadigd is. Ongeveer 8 op de 10 mensen met leverkanker heeft levercirrose.

Bij levercirrose is de lever beschadigd door bijvoorbeeld een langdurige ontsteking (hepatitis B of geelzucht), door lange tijd elke dag veel alcohol drinken of door zeldzame leverziekten, zoals hemochromatose. 

Lees meer over de oorzaken en risicofactoren van leverkanker.

Klachten bij leverkanker

Een levertumor geeft in in het begin geen klachten. Meestal ontstaan pas klachten als de ziekte, en vaak ook de levercirrose, al langer bestaat. De lever heeft namelijk een grote reservecapaciteit. Het gezonde deel van de lever neemt de functies van het zieke deel lange tijd over. 

Klachten die vaak voorkomen bij leverkanker zijn buikpijn, minder eetlust, afvallen, misselijkheid of geelzucht. Maar je kunt ook andere klachten hebben. 

Lees verder over de symptomen van leverkanker.

Uitzaaiingen bij leverkanker

Leverkanker kan uitzaaien. Uitzaaiingen van leverkanker ontstaan meestal in de lever, lymfeklieren, longen of de botten.

Uitgezaaide leverkanker is helaas niet te genezen. Wel zijn verschillende behandelingen mogelijk om de ziekte te remmen en klachten te verminderen.

Lees meer over uitgezaaide leverkanker.

Uitzaaiingen in de lever van een andere soort kanker

In de lever kunnen ook uitzaaiingen ontstaan van een tumor ergens anders in het lichaam, bijvoorbeeld van een tumor in de maag of darmen.

Lees meer over uitzaaiingen in de lever en de behandeling van uitzaaiingen in de lever.

Behandeling van leverkanker

Bij leverkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. De arts bespreekt met je wat in jouw situatie de beste behandeling is. 

Genezende behandelingen bij leverkanker zijn:

Vaak is een genezende behandeling niet mogelijk omdat de tumor te groot is of omdat er te veel tumoren zijn. Dan kun je 1 of meer behandelingen krijgen om de ziekte te remmen en klachten te verminderen. Mogelijke behandelingen zijn:

Gevolgen van leverkanker

Leverkanker en de behandeling van leverkanker kan grote invloed hebben op je leven. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van vermoeidheid of problemen hebben met je spijsvertering. Ook afvallen en ondervoeding kan komt vaak voor.

Lees verder over de gevolgen van leverkanker.

Wat is leverkanker?

In deze video vertelt Bernard wat leverkanker is. (Bron: Nederlandse Leverpatiënten Vereniging).

Colofon

Met medewerking van:

Foto Bart Takkenberg

Dr. Bart Takkenberg

Maag-darm-leverarts, Amsterdam UMC (locatie AMC)

LinkedIn

Foto Lieke Corpelijn

Lieke Corpelijn, MSc.

Verpleegkundig specialist, Maastricht UMC+

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020