Symptomen bij kaposisarcoom

Opslaan

Bij mensen met kaposisarcoom verschijnen er kleine bruinroze of paarse vlekken of verdikkingen op de huid of de slijmvliezen. Ze voelen ruw aan, maar jeuken niet. De vlekken kunnen er slecht uitzien, maar ze veroorzaken meestal geen verdere klachten.

Vlekken in de mond kunnen wel pijn doen en gaan bloeden, bijvoorbeeld tijdens het eten. Ook vlekken op de voetzolen of tussen de tenen kunnen pijn doen. Door bepaalde vlekken op de benen of in de lies kunnen de benen en voeten opzwellen. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn.

Het klassiek kaposisarcoom veroorzaakt meestal 1 enkele paarse tot donkerbruine plek (of verdikking) op de tenen of benen. Die vlek kan wel een paar centimeter groot worden. Hij kan gemakkelijk bloeden en openbarsten. Op het been kunnen enkele nieuwe plekjes verschijnen, maar de tumor zaait bijna nooit uit naar andere delen van het lichaam.

Als de ziekte uitzaait, kan dit bloedingen in de darm tot gevolg hebben. Of ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken als de uitzaaiingen in de longen zitten.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2016

Dit artikel is geschreven door kanker.nl, Patiëntenplatform Sarcomen.

Met medewerking van

Drs. Kaal. S. (medisch oncoloog), Dr. Westermann, A.M. (medisch oncoloog)