Bestraling bij kaposisarcoom

Opslaan

Bij kaposisarcoom wordt bestraling gegeven bij groeiende plekken op de huid. Deze tumoren zijn meestal goed gevoelig voor bestraling. Behandeling met bestraling zal in veel gevallen voldoende zijn. Hoeveel bestralingen je krijgt, is afhankelijk van het stadium van het sarcoom. De arts zal dit met je bespreken.

Duur van de behandeling

Over het algemeen duurt een bestralingsbehandeling een aantal weken. Je wordt 4 of 5 maal per week bestraald. In die periode krijg je per keer een aantal minuten een dosis straling. Voor bestraling hoef je meestal niet opgenomen te worden in het ziekenhuis.

Palliatieve bestraling

Bij sommige patiënten met een sarcoom is bestraling de enige toegepaste behandeling. Deze is dan bedoeld om klachten te verhelpen of te verminderen. Dit heet een palliatieve behandeling.

Bestraling bij kanker

Deze video laat zien hoe uitwendige bestraling in zijn werk gaat.

Hoe werkt bestraling?

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. Bestraling is een plaatselijke behandeling: het deel van het lichaam waar de tumor zit of eerst zat wordt bestraald. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.

De straling komt uit een bestralingstoestel. De straling gaat van buitenaf door de huid heen. De radiotherapeut bepaalt nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar je wordt bestraald. De radiotherapeutisch laborant voert de bestralingen uit.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2016

Dit artikel is geschreven door kanker.nl, Patiëntenplatform Sarcomen.

Met medewerking van

Drs. Kaal. S. (medisch oncoloog), Dr. Westermann, A.M. (medisch oncoloog)