Onderzoek en diagnose bij hodgkinlymfoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Heb je symptomen die kunnen passen bij lymfeklierkanker, ga dan naar je huisarts. Hij zal je eerst lichamelijk onderzoeken. Meestal laat de huisarts ook je bloed onderzoeken. Deze onderzoeken kunnen aanwijzingen geven over mogelijke oorzaken van je klachten.

Het bloedonderzoek kan uitwijzen dat verder onderzoek nodig is. De huisarts verwijst je dan door naar een specialist. Dit is meestal een internist. Deze specialist kan de onderzoeken herhalen en aanvullende onderzoeken (laten) uitvoeren.

Biopsie lymfeklier

Om de diagnose te kunnen stellen is een biopsie van een lymfeklier nodig. Hierbij verwijdert de arts (een stuk van) de aangedane lymfeklier of van het verdachte lymfeweefsel. Een biopsie kan pijnlijk zijn. Ook als je hiervoor plaatselijk verdoofd bent.

Aanvullend onderzoek

Vaak is verder onderzoek nodig. Daarmee stelt de arts vast hoe uitgebreid de ziekte is. Zo kan hij bepalen welke behandeling het meest geschikt is.

Er zijn 1 of meer van de volgende onderzoeken mogelijk:

  • Lichamelijk onderzoek. De arts onderzoekt de lymfeklieren die aan de buitenkant voelbaar zijn.
  • KNO-onderzoek. In de keel- en neusholte zit lymfeklierweefsel dat betrokken kan zijn bij de ziekte. Indien nodig krijg je een verwijzing naar een keel-, neus- en oorarts (KNO-arts).
  • Bloedonderzoek
  • PET-CT scan (of CT-scan) van hals, borst en buik: om de uitgebreidheid van de ziekte vast te stellen. 
  • Beenmergonderzoek: alleen als er op de PET-CT-scan activiteit in het beenmerg wordt gezien.
  • MRI-scan: als er specifieke afwijkingen in bijvoorbeeld de botten in beeld gebracht moeten worden.
  • Röntgenfoto van de borst. Dit heet een thoraxfoto of longfoto. Hiermee kan de arts eventueel vergrote lymfeklieren in de borstkas opsporen.

Echografie wordt bij een lymfoom niet vaak meer gebruikt. Een CT- of PET-scan geeft vaak betere beelden. Maar soms krijg je een echografie om een lymfeklier beter zichtbaar te maken voor een biopsie.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Saskia Klein

Hematoloog, Meander Medisch Centrum

illustratie-arts-vrouw

Dr. Sanne Tonino

Hematoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2017