Protonentherapie bij hersentumoren

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij een hersentumor kan de arts een behandeling met protonentherapie voorstellen.

Bij protonentherapie gebruikt de arts een speciaal soort straling met protonen. Een proton is een heel klein natuurkundig deeltje dat straling afgeeft. De straling maakt de kankercellen kapot.

Met protonentherapie komt er mogelijk minder straling op de gezonde weefsels rondom de tumor. Daarom is de kans op bijwerkingen na protonentherapie kleiner dan bij de ‘gewone’ uitwendige bestraling. Die bestraling is met fotonen.

Wanneer kan protonentherapie een behandeling zijn bij een hersentumor?

Bij een hersentumor is zowel een behandeling met fotonenbestraling als protonentherapie een optie. De protonentherapie is alleen mogelijk als er een goede kans is dat je van de hersentumor geneest.

Met protonentherapie is de kans kleiner dat er straling op het omliggende gezonde hersenweefsel komt. Hoe minder straling hierop komt, hoe kleiner de kans op bijwerkingen van de behandeling. Zo heb je met protonentherapie bijvoorbeeld minder risico op problemen met het geheugen en met de concentratie.

Bij een kleine hersentumor kan de arts soms een heel nauwkeurige manier van bestraling met fotonen doen. Dit heet stereotactische bestraling. Hierbij komt nog minder straling op het gezonde hersenweefsel. Daarom heeft stereotactische bestraling altijd de voorkeur boven protonentherapie, als stereotactische bestraling mogelijk is. Lees verder over stereotactische bestraling.

Soms groeit de hersentumor door in het ruggenmerg. Dan is het nodig om de hersenen en het hele ruggenmerg te bestralen. Ook dan kan de arts protonentherapie voorstellen.

Ook kinderen met een hersentumor komen in aanmerking voor protonentherapie. De informatie op kanker.nl gaat over kanker bij volwassenen. Lees verder over protonentherapie voor kinderen op de website van de Vereniging Kinderkanker Nederland. Dat is de vereniging voor ouders van kinderen met kanker.

Protonentherapiecentra voor hersentumoren

In Nederland zijn er 3 centra die protonentherapie geven:

  • Holland Protonentherapiecentrum in Delft (HollandPTC)
  • Maastro Protonentherapie in Maastricht
  • UMCG Protonentherapiecentrum in Groningen

In alle 3 de centra kun je terecht voor bestraling van de hersenen. Voor protonentherapie van de hersenen en het hele ruggenmerg kun je alleen terecht in het UMCG Protonentherapiecentrum.

Met de bestralingsarts (radiotherapeut-oncoloog) kun je bespreken welk protonencentrum voor jouw situatie het meest geschikt is.

Hoe werkt protonentherapie?

Bij protonentherapie gebruikt de arts een speciaal soort straling met protonen. Een proton is een heel klein natuurkundig deeltje dat straling afgeeft. De straling maakt de kankercellen kapot.

Protonen geven hun straling heel precies op 1 plek af. De straling op de gezonde weefsels om de tumor heen is minder dan bij de gebruikelijke uitwendige bestraling. De kans op bijwerkingen na protonentherapie is daarom vaak kleiner.

Lees meer over de werking van protonentherapie.

Bijwerkingen van protonentherapie bij hersentumoren

Bij protonentherapie is de kans op bijwerkingen minder dan bij de bestraling met fotonen. Maar ook bij protonentherapie kan het gezonde weefsel soms toch beschadigen. Je kunt dus ook bij protonentherapie last hebben van bijwerkingen. Want bijwerkingen ontstaan door schade aan het gezonde weefsel.

Als er bijwerkingen ontstaan, treden die meestal pas laat op. Vaak pas zo’n 5 tot 10 jaar na de behandeling. De bijwerkingen zijn vergelijkbaar met die van fotonenbestraling. Maar bij protonentherapie zijn ze vaak minder hevig, en komen ze ook minder vaak voor.

Bekijk de bijwerkingen van bestraling bij hersentumoren.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Ida Coremans

Radiotherapeut, LUMC en HollandPTC

Foto Peter-Paul van der Toorn

Drs. Peter-Paul van der Toorn

Radiotherapeut, Catharina Ziekenhuis

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2021