Hartkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Kanker in het hart is heel zeldzaam. In de meeste gevallen gaat het om uitzaaiingen van kanker elders in het lichaam. Wanneer er toch een tumor in het hart ontstaat, gaat het meestal om een goedaardige tumor. Kwaadaardige tumoren in het hart komen bijna nooit voor. 

Hartkanker komt heel weinig voor. De kans dat er kanker in het hart ontstaat ligt tussen de 0,001 en 0,028 procent. Uitzaaiingen van kanker elders in het lichaam komen iets vaker voor, maar zijn ook nog steeds zeldzaam.

Wetenschappelijk onderzoek

Er is weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar kanker in het hart. En naar hoe je hartkanker het beste kunt behandelen. De reden hiervoor is dat er te weinig patiënten zijn om onderzoek bij te doen. 

Uitzaaiingen van kanker elders in het lichaam

Bij hartkanker gaat het meestal om uitzaaiingen van kanker elders in het lichaam. Het gaat dan vaak om uitzaaiingen van borstkanker of longkanker. 

Die uitzaaiingen komen in de meeste gevallen alleen in het hartzakje terecht. Dat ligt buiten het hart. De reden is dat tumoren zich voornamelijk verspreiden via de lymfeklieren. In het hart zijn geen lymfeklieren, in het hartzakje wel. 

Goedaardige tumoren in het hart

Goedaardige tumoren die in het hart ontstaan zijn meestal myxomen. Deze tumoren zijn zeer zeldzaam. Ze ontstaan in de weke delen. Weke delen zijn weefsels die onder de huid, rondom de organen en botten en in de ruimtes daartussen zitten. Weke delen zijn bijvoorbeeld steunweefsel en spieren en pezen. Het hart bestaat voor een groot gedeelte uit spierweefsel.

Goedaardige tumoren kunnen complicaties geven. Er kunnen stolsels op ontstaan. Wanneer die loslaten, kunnen ze op een andere plek in het lichaam een bloedvat afsluiten. Bij de hersenen kan dat zelfs tot een beroerte leiden. 

Kwaadaardige tumoren in het hart

Kwaadaardige tumoren die in het hart ontstaan zijn nog zeldzamer dan goedaardige tumoren. Ze komen vaker bij kinderen voor. Meestal gaat het om sarcomen. Dat zijn tumoren die in de weke delen ontstaan. In de meeste gevallen gaat het om angiosarcomen, bij kinderen vaak om rhabdomyosarcomen. 

Waarom komt hartkanker niet zo vaak voor?

Het hart lijkt niet zo vatbaar voor kanker als de meeste andere organen. Dat komt omdat het hart voornamelijk uit spiercellen bestaat. Die cellen stoppen al vrij vroeg met delen. 

Omdat er in het hart nauwelijks celdelingen zijn, is het risico op een foute celdeling klein. En kanker is het gevolg van foute celdelingen. 

Wat zijn de symptomen van hartkanker?

De klachten bij hartkanker zijn heel wisselend en kunnen ook bij andere ziektes horen. Klachten als pijn op de borst, kortademigheid, misselijkheid of overgeven kunnen ook een andere (hart)ziekte als oorzaak hebben. 

Neem contact op met je huisarts als een of meerdere van deze klachten langer aanhouden. Wanneer je pijn op de borst hebt die begint bij inspanning en bij rust niet verdwijnt, moet je meteen contact opnemen met je huisarts. Ook wanneer je pijn in de borst hebt in combinatie met koorts, misselijkheid of benauwdheid. 

Welke onderzoeken kun je krijgen?

Voor een diagnose kun je een of meer van de volgende onderzoeken krijgen:

  • een driedimensionale echo van het hart
  • een CT-scan of PET-CT-scan
  • een MRI-scan

Kun je een tumor in of bij het hart verwijderen?

Wanneer de tumor in het hart is ontstaan, dan is opereren de meest gekozen behandeling. Dat kan alleen als er nog voldoende van je hart overblijft om te kunnen blijven pompen. Om die reden kan de arts adviseren om eerst te behandelen met chemotherapie en/of bestraling. Het doel hiervan is om de tumor te verkleinen.

Hoelang kun je leven met een tumor in het hart?

Er is erg weinig bekend over hartkanker. En over hoelang je kunt leven met een tumor in het hart. Wel is bekend dat de prognose voor patiënten met een goedaardige tumor die in het hart is ontstaan, veel beter is dan die voor patiënten met een kwaadaardige tumor. 

Welk ziekenhuis is gespecialiseerd in hartkanker?

Het is belangrijk om je te laten verwijzen naar een gespecialiseerd ziekenhuis. In gespecialiseerde centra kan een behandelteam dat bestaat uit verschillende artsen samen naar je ziekte kijken. Dat zijn bijvoorbeeld een oncoloog, cardioloog, radiotherapeut en (thorax)chirurg.

In Nederland zijn er 16 hartcentra  en 4 hartcentra voor kinderen. 
 

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Prof. Martin Schalij

Cardioloog en afdelingshoofd Hartziekten, LUMC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2020