Operatie bij een GIST

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De meeste mensen met een GIST krijgen een operatie. Dan verwijdert de chirurg de tumor uit de buik. Door de operatie kun je genezen van de kanker.

De chirurg bespreekt voor de operatie wat je ongeveer kunt verwachten. Ook hoor je hoe je je kunt voorbereiden.

Bij een GIST in de maag verwijdert de chirurg het deel van de maagwand waar de GIST zich bevindt. Het is meestal niet nodig de hele maag te verwijderen. Als de GIST in de darm zit, haalt de chirurg dat stuk van de darm weg. De losse delen maakt hij of zij weer aan elkaar vast.

Voor de operatie ga je onder narcose. Tijdens de operatie verwijdert de chirurg het deel van de maagwand of van de darm waar de tumor zit. De chirurg kan soms via een paar kleine sneetjes in de buik opereren. Dit heet een kijkoperatie. Als dat niet kan, maakt de arts een snee in de buik.  

Complicaties en gevolgen van de operatie

Elke operatie kan complicaties geven, ook een buikoperatie bij een GIST. Daarom houden de verpleegkundigen je na de operatie goed in de gaten. Je hoort ook van hen bij welke klachten je het ziekenhuis moet bellen, als je weer thuis bent.

Complicaties die kunnen voorkomen zijn:

  • Een nabloeding.
  • Een ontsteking.
  • Een naadlekkage. Daardoor komt er inhoud vanuit je maag of je darmen in de buikholte terecht. Dit kan soms een buikvliesontsteking veroorzaken. Dat is een ernstige complicatie. 

Onderzoek van het weefsel na de operatie

Na de operatie onderzoekt de patholoog de weggehaalde tumor. Hij of zij schat ook in hoe groot het risico is dat de tumor terugkeert en/of er uitzaaiingen ontstaan. Hiervoor bekijkt de patholoog onder andere of de snijranden schoon zijn. Zitten er kankercellen in de snijranden? Dan is er een kans is dat er nog kankercellen achtergebleven zijn in je lichaam. Ook als de snijranden schoon zijn, kunnen er kankercellen in het lichaam achtergebleven zijn.

Je arts kan dan een behandeling met doelgerichte therapie voorstellen, om de achtergebleven kankercellen te doden.

Colofon

Met medewerking van:

Logo contactgroep gist

Contactgroep GIST

Patiƫntenorganisatie

Website

Foto Ingrid Desar

Dr. Ingrid Desar

Internist-oncoloog, Radboudumc

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die een GIST hebben (gehad)

Foto Roos Bleckman

Roos Bleckman

Arts-onderzoeker, UMCG

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2022