Gevolgen

Seksualiteit en kanker

Opslaan

Als u kanker heeft, denkt u niet meteen aan seksualiteit. Bij seksualiteit denkt u aan plezier en ontspanning. En dat past niet bij kanker.
Meestal zal dat zo zijn wanneer u net weet dat u kanker heeft. Of wanneer u een behandeling krijgt. Maar na verloop van tijd hoort seksualiteit er vaak weer bij. Het kan dan tijd kosten voor er ook weer seksueel contact is.

Partner

Misschien heeft u door de ziekte minder mogelijkheden op seksueel gebied. Heeft u een partner, dan moet ook die zich aanpassen. Dat kan problemen in uw relatie geven. Over seks praten kan lastig zijn. Toch kan het helpen om elkaar te vertellen waar u behoefte aan heeft. Of waar u zich onzeker over voelt. Zo kunt u samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden.

Nieuwe relatie

Een nieuwe seksuele relatie beginnen kan moeilijk zijn. Vooral als uw uiterlijk is veranderd kan het lastig zijn om contact te maken met een ander. Maar ook minder zichtbare veranderingen maken het moeilijk om aan een nieuwe seksuele relatie te beginnen. Want wanneer vertelt u dat u kanker heeft of heeft gehad? Wanneer laat u uw lichaam zien? Dat is vaak zoeken naar een geschikt  moment.

Steun

Seksuele veranderingen en problemen kunnen zo veel gevolgen hebben dat u advies en steun van anderen nodig heeft. U kunt hulp vragen aan:

  • lotgenoten
  • uw (huis)arts
  • een seksuoloog

Wat voor hulp u nodig heeft, hangt af van uw problemen. Vaak moet u zelf over hulp beginnen. Vraag er tijdig om als u er zelf niet uitkomt. Ook al is het soms moeilijk om over seksualiteit te praten.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: april 2015

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.