Behandeling en bijwerkingen

Behandelen van geelzucht

Opslaan

Geelzucht door galwegkanker of galblaaskanker kan ernstig zijn. Soms zelfs levensbedreigend.

Heb je geelzucht, dan is het belangrijk om deze te behandelen. Meestal moet de behandeling van kanker dan uitgesteld worden, omdat bij geelzucht een operatie meer risico's kan hebben. Ook kan de medisch oncoloog bij geelzucht meestal geen chemotherapie geven.

De behandeling van geelzucht kan op twee manieren gebeuren:

Het behandelen van geelzucht kan lang duren. Soms zelfs enkele maanden.

Endoprothese (stent) in de galweg via de mond (ERCP)

Een endoprothese of stent is een kunststof of metalen buisje dat in de vernauwing van de galweg wordt gelegd en zo de galweg weer opent.

Meestal kan het aanbrengen van de stent tegelijk met het ERCP-onderzoek. Werkt de stent goed, dan verdwijnen de geelzucht en de jeuk.

Raakt de stent verstopt, dan krijg je vaak weer geelzucht. Je kunt dan ook koorts krijgen. De stent moet dan snel vervangen worden.

Uitwendige drain in de galweg (PTCD)

Kan de arts geen stent bij je inbrengen? Dan kun je mogelijk een percutane galwegdrain krijgen voor de afvoer van galvloeistof. Dit is een slangetje of drain die de arts via de buikwand in de galweg brengt. Door de drain kan de gal weg uit de verstopte galwegen. De geelzucht zal dan afnemen.

Twee soorten drains

De galwegdrain kan op 2 manieren geplaatst worden:

  • Bij een afhangende drain loopt de gal door het slangetje naar buiten. Aan het uiteinde van de drain zit een zakje waar de gal in kan lopen.
  • Het slangetje wordt doorgeschoven tot in de darm. Dit heet een interne drain. De gal komt dan via de drain in de darm terecht. In dit geval zit er aan het uiteinde van de drain een dopje in plaats van een zakje. Je hebt dus ook bij deze variant een stukje slang dat uit de buik steekt. Mocht de drain toch verstoppen dan kun je alsnog een zakje aan het slangetje koppelen.

Inbrengen van de drain

De arts brengt de drain in met behulp van echografie. De arts prikt met een naald in de galwegen en schuift dan de drain naar binnen. Tijdens het onderzoek krijg je een roesje waarbij je in slaap gebracht wordt. De behandeling duurt ongeveer een half uur tot 1 uur. Na het inbrengen van de drain blijf je minimaal 1 nacht in het ziekenhuis.

Een andere naam voor percutane galwegdrain is Percutane Transhepatische Cholangiografie Drainage of PTCD.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: januari 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Prof. Dr. Bruno, M.J. (MDL-arts), Dr. Groot Koerkamp, B. (chirurg-oncoloog), Pek. C.J. (verpleegkundig specialist), Prof. dr. Van Gulik, T.M. (chirurg)