Behandeling en bijwerkingen

Operatie van uitzaaiingen in de lever of longen

Opslaan

Operatie van uitzaaiingen in de lever

Soms kunnen uitzaaiingen van endeldarmkanker in de lever geopereerd worden. Of dit een optie is, hangt af van de plaats en de hoeveelheid uitzaaiingen en van je conditie. Een leveroperatie kan soms via een kijkoperatie worden uitgevoerd. Dat ligt aan de plaats en aantal uitzaaiingen in de lever.

Een operatie van uitzaaiingen in de lever kan gecombineerd worden met een andere behandeling zoals chemotherapieablatie of een darmoperatie.

Tijdens de operatie van de lever verwijdert de arts het deel van de lever waar de uitzaaiing in zit. Dat kan een klein stukje zijn, maar ook meer dan de helft van de lever. Het overgebleven deel van de lever wordt in de weken na de operatie weer wat groter. Het ligt aan de kwaliteit van het overgebleven stuk lever hoe goed dit gaat. Soms zijn er twee operaties nodig om de uitzaaiingen te verwijderen. 

De chirurg bespreekt de mogelijke complicaties van de operatie.

Operatie van uitzaaiingen in de long

Soms kunnen uitzaaiingen van endeldarmkanker in de longen geopereerd worden. Dit hangt af van de plek en het aantal uitzaaiingen.

Tijdens de operatie verwijdert de arts de uitzaaiing of uitzaaiingen met een deel van het weefsel eromheen. Veel minder vaak wordt een longkwab verwijderd.

Operatie bij kanker

Deze video legt uit hoe de operatie bij kanker in zijn werk gaat.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juni 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl, KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Dr. Buijsen, J.D. (radiotherapeut), Dr. Roodhart, J.M.L (medisch oncoloog), Dr. Spaander, V.M.C.W. (MDL-arts), Dr. Tanis, P.J. (chirurg-oncoloog)